Шестима депутати получиха санкции в пленарната зала, Радостин Василев -

...
Шестима депутати получиха санкции в пленарната зала, Радостин Василев -
Коментари Харесай

Лауреатите по наказания в 48-то Народно събрание

Шестима депутати получиха наказания в пленарната зала, Радостин Василев - два пъти

Шестима депутати получиха санкции в 48-то Народно заседание. Този парламент оцеля единствено три месеца и половина , откакто не съумя да излъчи държавно управление.

Скандалите, обидите и истеричните подвиквания от място от страна на някои от парламентарните групи последователно се трансфораха в неизменима част от пленарните съвещания. Всъщност, в случай че трябваше да се съблюдава буквата на Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) наказванията евентуално щяха да са в пъти повече, а някои от депутатите постоянно щяха да бъдат гонени от залата. Председателстващите обаче бяха много толерантни към рушителите на реда. Но това е предстоящо поради манталитетните разбирания на българина и неговия хайлайф за разпоредбите и нуждата от тяхното съблюдаване.

Шест са типовете дисциплинарни ограничения , които може да се наложат на депутатите по време на пленарни съвещания. Най-леката е „ увещание “, а най-тежката - „ премахване до три съвещания “ . Между тях глобите могат да бъдат „ забележка “, „ неодобрение “, „ лишаване на думата “ и „ премахване от (едно) съвещание “.

Наказанието „ увещание “ звучи много необичайно и на процедура не се употребява , само че кой знае за какво си стои и се преписва в правилника от парламент на парламент.

Най-честата глоба е „ забележка “. В 48-то Народно събрание тя е наложена седем пъти . от „ Продължаваме промяната “ (ПП) е водач в класацията, като той я е получил два пъти.

„ Забележка “ имат още Маноил Манев и, Искрен Митев от Политическа партия и Цончо Ганев от „ Възраждане “ (последният бе в управлението на Народно събрание – зам.-председател на парламента).

По-строго наказване е получил само някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, който бе народен представител от Политическа партия. Той бе глобен с „ неодобрение “ в предпоследната седмица на Народното събрание. Санкцията му бе наложена от зам.-председателя на Народно събрание Йордан Цонев поради против водача на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата и ексвътрешен министър Младен Маринов.

„ Отнемане на думата “ също е нерядко употребена глоба по отношение на депутатите, само че действително тя не се установи и записва публично.

Любопитен миг е, че наказванията в 48-то Народно събрание „ заваляха “ през последните дни на Народното събрание. Най-често те бяха налагани от Йордан Цонев. Възможно е и той да е единственият, разрешил си санкционира свои сътрудници в този парламент.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР