Шестима депутати от парламентарната група на Има такъв народ (ИТН)

...
Шестима депутати от парламентарната група на Има такъв народ (ИТН)
Коментари Харесай

Шестима от групата на Слави Трифонов напускат, но това не е достатъчно

Шестима депутати от парламентарната група на " ИТН " (ИТН) ще изоставен групата, заяви един от тях. Сред имената, които се сочат са народните представители Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Николай Радулов, Георги Георгиев, Христинка Иванова и Деян Петков.

Очаква се всички те да дадат брифинг късно този следобяд (от 18 ч. в зала на националния стадион " Васил Левски " ), като най-вероятно с тях ще бъде и министърът на спорта Радостин Василев, който в петък подаде оставка от поста. Според неофициална информация един час по-късно останалата част от парламентарната група на " ИТН ", в която преди разцепването имаше 25 депутата, евентуално също ще се събере на съвещание.

За сходно разединение на групата на Има Такъв Народ през последните дни намекваха от " Продължаваме промяната ", а министър председателят Кирил Петков намерено съобщи, че ще води диалози с депутатите на Слави Трифонов за бъдеща поддръжка на държавното управление. Миналия петък за сходен диалог заяви националният представител от Има Такъв Народ Кирил Симеонов, който описа, че Петков го е поканил на среща в лаборатория покрай БНР. А ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов упрекна Политическа партия, че " купува " депутатите им. Кои напущат Иво Атанасов е народен представител от Видин. Той беше препоръчан за министър на правораздаването във втория несполучлив проектокабинет на Има Такъв Народ в предходното Народно заседание. В същия проектокабинет единствено че като министър на районното развиване беше препоръчан и Георги Георгиев. Освен народен представител той е и районен водач на Има Такъв Народ за Враца. Светлин Стоянов е някогашен чиновник на НСО и народен представител на партията от Русе. Христинка Иванова и Деян Петков са депутати от Плевен. Така партията на Слави Трифонов ще остане без народни представители от района, където и родното място на шоумена. Водач на листата там на последните парламентарни избори беше спортният министър Радостин Василев. Николай Радулов е някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи по време на държавното управление на Иван Костов и специалист по национална сигурност.

Неофициално от Има Такъв Народ настояват, че към шестте, които ще изоставен групата в началото се е присъдинил и депутатът от Добрич Ивайло Христов, който обаче е постъпил в болница поради напрежението към това (източник на " Капитал " използва думата " закани " ) и на този стадий не е ясно дали ще се причисли към тези, които се чака да изоставен групата на Има Такъв Народ. И в този момент? Шестте депутати от Има Такъв Народ обаче не са задоволителни, тъй като за съставяне на болшинство от минимум 121 народни представители на " Продължаваме промяната " ще им трябват още толкоз депутати.
Реклама
" Току-що получих информация, че депутати от " ИТН " ще изоставен парламентарната ни група. И ще поддържат Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане ", написа Слави Трифонов във facebook. (вижте изказването му по-долу)



Напускането на тези шестима депутати не дава на трите останали в обединението партии болшинство в Народното събрание. Заедно с тях те ще имат 115 гласа, при нужни най-малко 121. При тази обстановка в случай че Кирил Петков желае да резервира държавното управление си (и да смени министрите на " ИТН, или най-малко да прегласува още веднъж част от сегашните) ще има потребност от още помощ, която може да пристигна по два метода:

с намирането на още шест гласа от други партии с спогодба някои от депутатите на другите парламентарни групи да не влязат в пленарната зала по време на гласуването и по този начин 115 гласа да са задоволителни за болшинство.
Реклама
Вторият вид значи залата да изоставен най-малко 11 индивида. Това обаче прави " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и Демократична България подвластни от някоя от другите партии в Народното събрание - ГЕРБ, Движение за права и свободи, или Възраждане. Без тяхното единодушие освен не може да бъде определено държавно управление, само че и да работи Народното събрание, тъй като някой от тях би трябвало да даде необоходимите шест гласа, с цел да може съвещанията на Народното събрание да имат кворум.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР