Шестима български студенти са се оказали в епицентъра на пожарите

...
Шестима български студенти са се оказали в епицентъра на пожарите
Коментари Харесай

Български студенти се оказаха в огнения ад в Хавай, служител на МВнР отказал помощ

Шестима български студенти са се оказали в епицентъра на пожарите в Хавай, а околните им с дни не са имали връзка с тях. Бащата на един от младежите потърсил помощ в Министерството на външните работи, само че чиновник в Ситуационния център го посъветвал да потърси полицията във Варна. Той ще бъде осъден дисциплинарно, оповестиха Българска национална телевизия и Нова телевизия. 

В Генералното ни консулство в Лос Анджелис е образуван денонощен спешен щаб. Консулът Бойко Христов поддържа непрекъсната връзка с локалните управляващи и институции, както и с Червения кръст. По негова информация шестимата български студенти, които са на бригада там, са добре. Те са част от група от 39 наши студенти, които са на бригада на Хаваите. 

Христов разказа, че ситуацията на остров Мауи се възстановява, само че информационните системи като телефони и интернет връзки към момента не са дейни. Затова и информацията за шестимата наши студенти, които огнената буря завари на Мауи досега идва само посредством бащата на едното от момчетата.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат по какъв начин огънят доближава хотела, в който работят в Хавай.

" Пламъците бяха в действителност големи, високи, чуваха се свиреп детонации. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени ", описа Христо Кънчев.

В град Лахайна стопират токът и връзките се срутват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на МВнР с молба за помощ, тъй като не знае дали детето му е добре. Служителят обаче единствено го посъветвал да звънне на полицията във Варна.

" Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме търсят в Лахайна, сложна работа ", разяснява Кънчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР