Шести реактор на АЕЦ Козлодуй е спрял аварийно преди по-малко

...
Шести реактор на АЕЦ Козлодуй е спрял аварийно преди по-малко
Коментари Харесай

Actualno.com: Шести реактор на АЕЦ Козлодуй спря аварийно. АЕЦ-а: Не е авария, а непланирана ситуация

Шести реактор на АЕЦ " Козлодуй " е спрял спешно преди по-малко от час. Това излиза наяве от известие на Българската енергийна борса (БЕХ). Според известието, би трябвало реакторът да проработи в 16:50 часа, съобщи Actualno.com.

Пак там се споделя следното: " В 13:50 часа изключва турбогенератор 10 на ЯЕБ №6 от сработване на електрическа отбрана на генератора ". Терминът " сработване на електрическата отбрана на генератора " подсказва непланирана обстановка. Actualno.com се свърза с АЕЦ " Козлодуй ", съгласно която не става въпрос за повреда в стеснителен смисъл на думата, а за непланирана преживелица и че напълно скоро ще бъде оповестена повече публична информация.

Данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) демонстрират, че работи единствено пети реактор, а количеството ток, което създава по принцип шести реактор, сега се компенсира от Топлоелектрическа централа. Припонмяме, че на 9 юни завърши плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ". След инспекция и издадено утвърждение от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), блокът беше включен в електроенергийната система на България в 14 часа и 58 минути. В рамките на плановия ремонт е правена профилактика на оборудването и системите на блока и бе осъществено презареждане на реактора със свежо нуклеарно гориво. Реализирани бяха и плануваните действия, свързани с обезпечаване на дълготрайна употреба и повишение на топлинната мощ на пети блок до 104%. В тази връзка бе сменен роторът на цилиндър високо налягане на парната турбина, с което се обезпечава техническа опция за работа на блока на нараснала мощ.

Очаквайте детайлности!
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР