Шести празник на ореха ще се проведе в старозагорското село

...
Шести празник на ореха ще се проведе в старозагорското село
Коментари Харесай

Шести празник на ореха подготвят в старозагорското село Оряховица

Шести празник на ореха ще се организира в старозагорското село Оряховица тази събота. Това заяви за Българска телеграфна агенция Валя Готева, секретар на Народно читалище „ Развитие 1918 " - главен уредник на събитието.

Началото ще бъде обещано в 11:00 часа на площада пред читалището. По време празника ще има специфичен фермерски базар. Посетителите могат да посетят фермерски и занаятчийски базари, на които ще бъдат предлагани локални артикули и вино, както и ръчно направени сувенири.

Организаторите дават обещание да подготвят и специфичния знак на празника - самун с орехи. „ Това е самун, който измислихме по време на втория празник на ореха. Тогава замесихме селска погача и сложихме в нея едро счукани орехи. Всички, които пробваха хляба, доста го харесаха и от този момент го подготвяме всяка година “, описа още Готева. Тя уточни, че по време на празника се описват разнообразни легенди и митове свързани с ореха като дърво.

Специален гост-изпълнител ще бъде националната певица Пепи Христозова. Поздрав ще насочат и певческа група „ Гайтан “ при Народно читалище  „ Развитие -1918 “, с. Оряховица, както и певческата група при Пенсионерски клуб „ Райна Княгиня “, с. Оряховица. Гостуващи самодейни сформира от района ще приветстват гостите на празника с музикално-танцова стратегия. Присъстващите ще се насладят и на осъществяванията на Детски фолклорен отбор „ Загорче “ и мажоретен състав при Център за поддръжка на личностното развиване.

За жителите и гостите на Оряховица ще има кулинарна галерия, а за феновете на ръчния труд, занаятчийството и домашното произвеждане ще се покаже занаятчийски базар и тематичен конкурс. Няма да бъдат пропуснати и най-малките, за които също е планувана развлекателна стратегия.

Празник на ореха за първи път се организира в старозагорското село Оряховица през 2016 година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР