Шести час депутатите заседават по параметрите на Бюджет 2022-ра на

...
Шести час депутатите заседават по параметрите на Бюджет 2022-ра на
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Този бюджет е социален експеримент

Шести час депутатите заседават по параметрите на Бюджет 2022-ра на първо четене, оповестява БНР. В препоръчаната финансова рамка се залага недостиг от 5,9 милиарда лв. или 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се вдишване на нов дълг от 7,3 милиарда лв., с огромна част от които ще се покрият остарели отговорности на страната ни.

До любопитен миг в пленарното съвещание се стигна при острата замяна на реплики сред вицепремиера и финансов министър Асен Василев и някогашния финансов министър Кирил Ананиев, който в този момент е национален предстаител от ГЕРБ-СДС. По време на дуплика на Ананиев, Василев отиде до него на трибуната и го помоли да показа опциите за понижаване на разноските, откакто депутатът от ГЕРБ дефинира проектобюджета като " обществен опит ":

" През годините валутният ръб наложи като полезност консервативната фискална политика и ниски равнища на държавния дълг. Очевидно за Вас тези постижения нямат никаква стойност. Господин Василев, в действителност задачата дефинира средствата, но в случай че ги имаш ", съобщи Ананиев, съгласно който страната ни от ден на ден се отдалечава от влизането в Еврозоната с индикативна дата януари 2024 година поради новия жанр на финансово-икономическа политика.

Асен Василев отговори, че точно този нов жанр цели да направи България " богата страна ":
" Тази икономическа политика на неинвестиране, също така, което идва от Европа, води до това, че половин милион българи напущат страната и отиват да работят в чужбина, а не тук. Този бюджет желае да направи в България капиталовата среда и обществената среда най-малко толкоз добра, колкото е в Европа ".

По-рано от парламентарната естрада Василев заяви, че държавното управление се е допитало до Брюксел дали може да спре износа на ток поради високата цена, само че отговорът е бил негативен.

За сериозна наклонност към повишаване на държавния дълг предизвести депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той цитира данни, съгласно които единствено за времето от 2020 до 2024 година дългът ще нарасне с 20 милиарда лв..
Цонев изрече и терзание, че с част от ограниченията за подкрепяне в действителност се поддържа инфлацията и дефинира бюджета като " популистки ".

" И в случай че би трябвало да перифразираме онази прелестна крилата фраза от втората акция на Бил Клинтън, която той, с цел да помни акцента, си беше написал на таблото: " Икономиката, глупако! ", аз бих ви посъветвал да напишете това с една добавка: " Икономиката, глупако, а не репресиите! ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР