Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде изключен, за да

...
Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде изключен, за да
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй отново изключва Шести блок

Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " ще бъде изключен, с цел да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор, заяви " 24 часа ".
Това най-вероятно ще стане в 0:00 ч. в петък против събота, въпреки че към момента публично известие от централата няма.
Изборът за времето на прекъсване е поради плануваното стопляне през уикенда. Според някои специалисти срокът на ремонта е сред 7 и 10 дни, само че съгласно други може да продължи и 17 дни.
" Зависи какъв брой бързо ще се открие течът, той е най-малък и е през дупчица като игла ", представени са анонимни експерти.
Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват прекъсване. От централата обаче са решили да избегнат риска от увеличение на приключването на радиоактивна вода, макар че е в границите на допустимото.
На 30 ноември от централата оповестиха, че в процеса на употреба на Шести блок са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори силует в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи рестриктивните мерки за сигурност в софтуерния правилник на блока.
" При постигане на рестриктивните мерки за употреба в регламента, блокът ще бъде спрян за премахване на пропуща. Количеството на пропуща е предмет на непрестанен надзор, като все още цената му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничавания ", прибавиха тогава от Козлодуй.
Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " бе изключен изненадващо единствено доскоро повече от месец - на 30 октомври, от енергийната система на страната, и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за нуклеарно контролиране по обед на 30 октомври, само че около 21:00 ч. същия ден е бил изключен.
Като причина бе посочен механически проблем в охладителната система на генератора - неядрената част на блока. Дни наред се установяваха аргументите, като най-после се оказа, че има изтичане на водород от охлаждащата система и проблем с уплътнителите. Седмица след прекъсването блокът отново бе включен в енергийната система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР