Шестдесет и трима руски военнопленници са били освободени в резултат

...
Шестдесет и трима руски военнопленници са били освободени в резултат
Коментари Харесай

Русия си върна 63-има пленени войници с арабско посредничество

Шестдесет и трима съветски военнопленници са били освободени в следствие от комплициран преговорен развой с Украйна, оповестиха през днешния ден съветски новинарски организации като се позоваха на министерството на защитата в Москва.

Групата освободени съветски бойци включва " сензитивна категория " лица, чиято замяна е станала допустима с посредничеството на Обединените арабски емирства, показват съветските организации, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Засега няма известия за разменените арестувани украинци.

Руското военно ведомство сподели, че всички освободени към този момент са на територията на Руската федерация и им се оказва нужната психическа и здравна помощ, като им се дава и опция да се свържат с роднините си, съобщи ТАСС.

Междувременно Германия заяви, че е събрала доказателства за военни закононарушения в Украйна, заяви основният прокурор на страната в оповестено през днешния ден изявление за печатно издание, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Главният държавен обвинител споделя още, че в тази връзка е необходим правосъден развой на интернационално ниво.

" Понастоящем, да вземем за пример, се концентрираме върху всеобщите убийства в Буча и офанзивите против украинската гражданска инфраструктура ", споделя Петер Франк за вестник " Велт ам зонтаг ".

Досега прокурорите разполагат с доказателства, чиито брой е " в трицифрения диапазон ", показва Франк, без да прави разяснения.

Украйна и западните й съдружници упрекват съветските сили в осъществяване на зверства в Буча, покрай Киев, малко след началото на съветската инвазия през февруари предходната година.

 Кога офанзивите против цивилна инфраструктура се смятат за военни закононарушения? Виж още

Москва отхвърля обвиняванията.

Русия взема на прицел и основна инфраструктура в Украйна, само че отхвърля да нападна целеустремено цивилни.

Германия е почнала да събира доказателства още през март 2022 година, с цел да проверява вероятни военни закононарушения. Данните са събирани посредством изявленията с украински бежанци и оценка на обществено налична информация, заяви прокурор Франк. Той посочи, че немските прокурори към този момент не проверяват съответни лица.

Петер Франк сподели, че прокуратурата в Германия се готви за допустимо правосъдно дело на по-късен стадий в Германия, взаимно с задгранични сътрудници или пред интернационален съд.

 Г-7 основава мрежа за съгласуваност на следствията на военни закононарушения в Украйна Виж още

Запитан кой би трябвало да бъде изправен пред съда, Франк сподели, че съветските държавни водачи и тези, които реализират решенията на най-високо военно ниво, би трябвало да бъдат подведени по отговорност.

Украйна упорства да бъде основан специфичен арбитражен съд за съдене на съветски военни и политически водачи, които държи виновни за започването на войната.

Международният углавен съд стартира лично следствие на хипотетични закононарушения против човечеството и на военни закононарушения малко след началото на нахлуването в Украйна. Този съд обаче няма пълномощия да се занимава с експанзията в Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, през вчерашния ден сподели в Киев, че в Хага ще бъде основан интернационален център за правосъдно гонене на експанзията в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР