Шестдесет и един работници и синдикалисти ще бъдат изправени днес

...
Шестдесет и един работници и синдикалисти ще бъдат изправени днес
Коментари Харесай

Съдят 61 работници заради протестите на строежа на новото летище в Истанбул

Шестдесет и един служащи и синдикалисти ще бъдат изправени през днешния ден пред съд в Истанбул поради митингите на градежа на новото летище на мегаполиса, съобщи ДПА.
Тридесет и един от тях бяха задържани през септември, когато силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни струи, с цел да сложат завършек на митингите. Останалите 30 души бяха освободени в очакване на началото на процеса, напомня Българска телеграфна агенция.
Срещу лицата са повдигнати обвинявания в нарушение на правата на другите служащи, както и в нарушение на разпоредбите за демонстрации.
Адвокатът Неджет Окджан съобщи, че чака всички обвинени да бъдат освободени, като добави, че те въобще не е трябвало да бъдат арестувани.
Протестите на градежа на новото летище в Истанбул бяха проведени поради неприятни условия на живот за служащите, доста неприятна храна, проблеми с изплащането на заплатите, както и няколко съдбовни произшествия, случили се поради липса на задоволително ефикасни ограничения за сигурност, напомня ДПА.
Общо 52 смъртни случая бяха регистрирани при построяването на летището през последните пет години, сочат публични данни.
"Освободете ги, върнете ги на работните им места, свалете обвиняванията ", написа в Туитър Емма Синклер-Уеб, специалист по Турция в правозащитната организация "Хюман райтс уоч ".
Новото летище в Истанбул бе намерено на 29 октомври от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той до момента отхвърля да разяснява изискванията за работа на градежа на летището.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР