Шест състезания преди края на сезона във Формула 1 Люис

...
Шест състезания преди края на сезона във Формула 1 Люис
Коментари Харесай

Битката във Формула 1 се завърза, сигурен шампион ли е Хамилтън

Шест надпревари преди края на сезона във Формула 1 Люис Хамилтън отвори преднина от 28 точки пред огромния си противник Себастиан Фетел в разногласието за купата. Победата на британеца последното съревнование в Сингапур накара доста от експертите да му дадат огромно преимущество в съдбоносен миг.

Трикратният международен първенец наподобява доста убеден по пътя си към четвърта купа, а към този момент на 32 години има и задоволително опит, с цел да не позволява съществени неточности.
28 points = biggest lead of the season so far#SingaporeGP#F1pic.twitter.com/SuSBjI1Oe9
— Formula 1 (@F1) September 18, 2017

Основният въпрос обаче е решен ли е шампионатът с сходно закъснение, каквото има Фетел? В сезон, в който нещата се случват толкоз бързо, а драма не липсва, разумният отговор би трябвало да е не, само че кой знае.

Случилото се в Сингапур

Уикендът в Сингапур мина през голям брой обрати и в последна сметка приключи не по метода, по който се очакваше. Още в петъчни ден изненадващо " Ферари " сподели голямо закъснение и нелогични проблеми, а " Ред Бул " впечатли всички със скоростта си. " Мерцедес " и Хамилтън останаха на назад във времето, откакто уличното трасе не пасва на характерността на болида W08 и беше разумно те да губят точки.

В събота " Ферари " направи голяма крачка напред, а Фетел сграбчи полпозишъна с необикновено показване. Кими Райконен беше четвърти в квалификацията, само че в падока стартира от ден на ден да се приказва, че от Скудерията са способни да вземат трета двойна победа през сезона след тези в Монако и Унгария.

В неделя последва нова смяна на 180 градуса – дъжд, удар сред Фетел, Райконен и Макс Верстапен в първата обиколка и победа за Хамилтън.

 Фетел водеше в продължение на целия сезон, само че след трите следващи победи на Хамилтън към този момент изостава с 28 точки.
© Reuters

Фетел водеше в продължение на целия сезон, само че след трите следващи победи на Хамилтън към този момент изостава с 28 точки.

" Случилото се към момента няма научно пояснение. Бяхме доста зле в предните два дни, а в неделя колата беше неверояна, Люис беше доста бърз. Единственото, което аз си мисля е, че нашите гуми работеха по-добре с по-ниските температури, които имаше поради дъжда ", изясни шефът на " Мерцедес " Тото Волф.

С пояснения или без, Хамилтън нанесе голям удар по шампионските упоритости на Фетел, а " Мерцедес " дръпна със 102 точки в борбата при конструкторите.

Ключовата дума е неизменност

Още преди началото на сезона от " Ферари " обявиха, че не броят на успехите, а постоянството през годината ще решат купата. Легендарният италиански отбор търси първи триумф от 2007 година и в началните шест надпревари изглеждаше като тим, който знае по какъв начин да завоюва още веднъж купата.

Фетел записа три победи и три втори места до Монако, и поведе с 25 точки пред Хамилтън. Въпреки проблемите му в идващите три старта, в които даже не се качи на подиума, той резервира порядъчен задатък от 14 точки след триумфа си в Унгария.

Ситуацията претърпя нов поврат с трите следващи победи на Хамилтън. Той победи в Белгия и Италия след 4-седмичната лятна отмора, а това наклони везните в негова изгода, както се и очакваше. По традиция този, който печели двата старта след паузата на " Спа " и " Монца ", става и първенец. В последните осем сезона имаше единствено две изключения – 2010 и 2012 година, когато Фетел не завоюва нито на " Спа ", нито на " Монца ", само че най-после победи.

Фотогалерия: Формула 1 на "Монца " - скорост, страст и безапелационна победа за Хамилтън >

След 14 надпревари британецът има седем побед и единствено още две качвания на подиума, а това се случи в първия и третия старт – Австралия Бахрейн с две втори места. По този индикатор Фетел е малко по-постоянен – четири победи и още шест подиума (пет втори и едно трето място). Отпадането в Сингапур обаче може да коства скъпо.

Статистиката сочи, че в последно време не водачът с най-вече победи става първенец в края на годината. Така беше и предходната година, когато Нико Розберг съумя да грабне трофея, въпреки че имаше девет триумфа против 11 за Хамилтън. Същото важи за Фетел през 2010 и 2012 година, когато стана първенец с рекордно ниския брой от по пет победи.

Поглед към историята

Безспорно задатък от 28 точки единствено шест надпревари преди края е колосална разлика, която няма да се стопи елементарно. Формула 1 обаче помни невероятни обрати, които трансформират някои от борбите за купата в именити дуели.

Една от паметните борби е тази сред Джеймс Хънт и Ники Лауда през 1976 година Тогава седем кръга преди края британецът изостава с 36 точки, освен това при остарялата точкова система, при която победа носеше девет точки.

Най-скорошният поврат, който Формула 1 видя беше през 2010 година и беше сътворен точно от Фетел. Тогава две надпревари преди края той изоставаше с 25 точки от Фернандо Алонсо, само че завоюва в Бразилия и Абу Даби, а с трето и седмо място испанецът остана на четири точки от международната купа.

 Германецът е обръщал шампионат, в който изоставаше с 25 точки два кръга преди края.
© Reuters

Германецът е обръщал шампионат, в който изоставаше с 25 точки два кръга преди края.

Хамилтън също има опит с сходни борби в края на сезона, само че от другата страна – той знае какво е възприятието да загубиш от водеща позиция. През 2007 година британецът караше първия си сезон във Формула 1 и беше доста покрай това да стане първия дебютант международен първенец, откакто завоюва неверояна победа на " Фуджи " и два кръга преди края имаше задатък от 17 точки пред Кими Райконен.

Финландецът се нуждаеше от две победи и най-малко една неточност на младия си противник от " Макларън ". В идващия старт в Китай Хамилтън не приключи, откакто затъна в мокрия пясък на входа на алеята на боксовете и отвори вратата за Райконен.

Драмата беше цялостна в последния старт на пистата " Интерлагос " в Бразилия, когато Хамилтън имаше доста проблеми и приключи седми, откакто шестото му гарантираше купата. В последна сметка британецът остана със 109 точки против 110 за Райконен.

Хамилтън гледа към следващ връх на Шумахер

С купа или без, сезон 2017 ще остане специфичен за Люис Хамилтън. Той усъвършенства върха на Михаела Шумахер за най-вече полпозишъни в историята, като към този момент има 70, с един повече от именития немец.

Британецът не пожела да разяснява генерално борбата за купата с Фетел, само че изявлението му беше разтълкувано като доста решително от всички експерти. Това се дължи на обстоятелството, че Хамилтън към този момент мисли повече за идващ връх, който да покори.

 Хамилтън към този момент мисли за върха от най-вече победи на Михаел Шумахер - 91.
© Reuters

Хамилтън към този момент мисли за върха от най-вече победи на Михаел Шумахер - 91.

" Честно казано нямам предпочитание да пъдя върха на Михаел от седем международни трофеи, мисля че никой няма да го доближи. Но за какво да не стана №1 по победи в историята ", сподели Хамилтън, който има 60, а Шумахер е с 91.

Със приблизително 10 победи на сезон, какъвто е графикът на британеца, той ще може да изравни Шумахер през 2020 година

" Битката за купата е доста завързана, само че мисля, че успеха в Сингапур е доста значима. Преди надпреварата си говорихме просто по какъв начин да понижим провалите и да загубим по-малко точки, а в този момент обстановката се обърна. Още когато заваля преди надпреварата знаех къде ще завърша ", сподели първенецът за 2008, 2014 и 2015 година

Какво следва за " Ферари "

С едвам едно съревнование, което фаворизира болида " Ферари " до края на сезона, това в Абу Даби, Фетел и екипът му би трябвало да се надяват на доста положително показване на всяка писта, с цел да съумеят да откраднат купата.

Според всички в Маранело борбата не е изгубена, като още след финала в Сингапур от Скудерията показва, че гардът не е свален.

" Има още доста надпревари до края, видяхте че обстановката се мени динамично и към този момент няколко пъти през сезона станахме очевидци на обрати. Не сме се отказали и ще се борим до самия край ", сподели шефът на " Ферари " Маурицио Аривабене.


© Reuters

" Ферари " ще употребява последната, усъвършенствана версия на мотора си в Малайзия, с вяра да редуцира изоставането от " Мерцедес " в скоростта.

Фетел, който мечтае да се изравни с Хуан Мануел Фанджо с по пет международни трофеи разяснява сбито: " Ще имаме още благоприятни условия, не ни отписвайте ".

Медиите в Италия към този момент разкриха, че за идващото състезани в Малайзия. " Ферари " ще извади последната версия на мотора си. Четвъртият ъпдейт по задвижващата система се чакаше още на " Монца ", с цел да се компенсира изоставането от " Мерцедес " в мощността, само че инженерите избраха да изчакат.

Твърди се, че " Ферари " е намерил метод да понижи тежестта и в същото време да усъвършенства надеждността на своя мотор. Изданието " Аутоспорт " изрази доктрина, съгласно която в изработката на буталата е употребявано 3D принтиране, което " построява съставените елементи пласт по пласт, като пчелна пита, правейки ги по-здрави ".

Състезанията до края на сезона
Гран при на Малайзия " Сепанг " - 1 октомври
Гран при на Япония " Сузука " - 8 октомври
Гран при на Съединени американски щати " Остин " - 22 октомври
Гран при на Мексико " Ерманос Родригес " - 29 октомври
Гран при на Бразилия " Интерлагос " - 12 ноември
Гран при на Абу Даби " Яс Марина " - 26 ноември

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (110)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР