Шест партии влизат в следващия парламент, ако изборите са сега.

...
Шест партии влизат в следващия парламент, ако изборите са сега.
Коментари Харесай

„Екзакта“ прогнозира около 3 млн. българи да гласуват на 14 ноември

Шест партии влизат в идващия парламент, в случай че изборите са в този момент. Това сподели национално проучване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено в интервала 6-12 октомври измежду 1025 български жители, финансирано със лични средства.

ГЕРБ е първа политическа мощ с 23,5%. Следващите три партии са с близки прогнози – „ Продължаваме промяната “ с 15,5%, „ ИТН “ с 15,2%, Българска социалистическа партия с 15 на 100. Влизат още „ Демократична България “ с 10,2% и Движение за права и свободи с 9,4%.

Според изследването „ Изправи се БГ! Ние идваме “, Вътрешна македонска революционна организация и „ Възраждане “ ще останат отвън Народното събрание.

Запазва се наклонността президентският избор да активизира повече хората. 52% от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните избори за държавен глава, а на парламентарния избор считат да гласоподават към 49%.

Анализ на данните направи в „ Тази заран “ социологът от „ Екзакта Рисърч Груп “ Лидия Йорданова. Според нея прогнозите са, че към 3 млн. българи ще отидат до урните на 14 ноември.

„ Делът на твърдо решилите да гласоподават, само че колебаещи се за кого на президентските избори е 14%, а за парламентарния избор – 12%. Има много учредения да чакаме забавна акция. Мажоритарният избор е избор, към който българите се стремят, който поражда забавна конкуренция “, сподели още Йорданова.

Социологът разяснява, че се чака извънредно яростна предизборна акция: „ ГЕРБ водачества във всички публични прослойки и групи, като се изключи най-младите, където преимущество има партията на Слави Трифонов. Има Такъв Народ е партията с най-вече електорат под 30-годишна възраст. Българска социалистическа партия има по-добри позиции от ГЕРБ измежду най-възрастните – над 60 година “.

Относно „ Продължаваме промяната “, съгласно социолога е най-харесвана измежду хората над сред 30 и 40 година Йорданова посочи, че следва сгъстяване на нейния електорат.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР