Шест партии в следващото народно събрание и много близки позиции

...
Шест партии в следващото народно събрание и много близки позиции
Коментари Харесай

ЦИК обработи 100% от протоколите: Какви са резултатите?

Шест партии в идващото национално заседание и доста близки позиции сред първия и втория.
Това сочат данните след обработка на повече от 99% от изборните протоколи.

ЦИК оповести резултатите от вота въз основа на 99,58% от протоколите на секционните комисии.
Ето резултатите:

ГЕРБ-СДС  – 26,51%„ Продължаваме промяната – Демократична България “ -  24,54%„ Възраждане “–  14,15%ДПС – 13,72%„ БСП за България “ – 8,94%„ ИТН “ – 4,11%„ Български напредък “ – 3,08%„ Левицата “ – 2,24%

Ето по какъв начин резултатите се трансформират в мандати. Прогнозата е на „ Маркет ЛИНКС “.

ГЕРБ-СДС - 69 депутатски местаПП-ДБ - 64 души мандата„ Възраждане “ - 37 национални представителиДПС - 35 депутатиБСП - 24 местаИТН - 11 народни представители.  „ Възраждане “ е трета политическа мощ

Още 40 протокола от секционни изборни комисии следва да бъдат обработени. Това обаче няма да бъдат окончателните реазултати, защото следва наново въвеждане на данните, когато се почистват някои от грешките в протоколите. Окончателните резултатите ще дойдат в идващите дни.

122 машини не са работили в изборния ден, споделиха от ЦИК. Причините ще се обясняват в идващите дни. 123 са сигналите, подадени до комисията за нарушавания, само че те не включват сигнали за платен избор или операция на вота.

Ето какво демонстрира разпределението

До ранния следобяд единствено четири районни изборни комисии доставиха секционните си протоколи в ЦИК. Макар и първи през днешния ден от районната комисия на Ловеч идват с към 6 часа по-късно от предходните избори.

„ Безспорно съществуването на гласоподаване с хартия, и с машина постановяваше броене и на двете създаваше нужда от повече старания от страна на комисиите “, сподели Валентина Недялкова, ръководител на РИК-Ловеч.

ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ с 2% преднина пред ПП-ДБ

Същото закъснение са имали и в Сливен - главно поради видеонаблюдението и сбърканите протоколи.

„ Не са работили всички с такава техника и се оказва, че стойките за слагане на телефоните някои от тях се счупиха и това сътвори дискомфорт на комисиите. Иначе не беше проблем, не са привикнали още, тъй като в събота трябваше да има тестване “, сподели Росица Тодорова, ръководител на РИК-Сливен.

До 14 дни изборните бумаги ще бъдат изпратени в България с дипломатическа поща

От ЦИК обаче към момента нямат оценка дали видеонаблюдението е забавило процеса.

„ На платформата в която се излъчваше в действително време видеонаблюдението към този момент са оповестени записите, които са направени по време на излъчването в действителния време. Сега с идването на РИК се предават и устройствата за видео наблюдаване и откакто се обработят резултатите ще стартира и извличането на записите. Така че ще бъдат оповестени и те “, сподели Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

А по какъв начин необразован оглави една от секционните комисии в Пловдив?

„ Отговорността е на политическите сили, които сега оферират членовете на СИК. Такава е наредбата на Изборния кодекс. Изискването е да владеят български език, да имат изборни права, само че в действителност ние ревизираме единствено второто събитие “, обясниха от ЦИК.

А една котка изяде микрофона на bTV

Основната причина за неточности в протоколите съгласно ЦИК е, че са били сумирани преференциите, а това не е било нужно.

Очаква се окончателните резултати от вота да бъдат ясни на 6 април, а имената на депутатите, които влизат в 49-тия парламент - на 9 април.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР