Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на

...
Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на
Коментари Харесай

Екзакта: Шест партии влизат в 47-ото НС. Борбата за второто място ще е оспорвана

Шест партии все още наподобяват несъмнено показани в състава на идващия парламент. Това показват данни от национално проучване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено със лично финансиране в интервала 6-12 октомври измежду 1025 души.

Според данните ГЕРБ е първа политическа мощ с 23,5 на 100 измежду твърдо решилите да гласоподават и резервира тази си позиция в няколко следващи проучвания на " Екзакта ". Не толкоз постоянни наподобяват нещата при подреждането на идващите три партии - сега след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се подреждат Политическа партия /15,5 на сто/, Има Такъв Народ /15,2 процента/ и Българска социалистическа партия /15 на сто/, като разликата сред трите обединения е в границите на половин %, т.е. в рамките на статистическата неточност. Това предвещава и жестока конкуренция до самия завършек на акцията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота, показват анализаторите и означават, че партията, която бъде припозната от гласоподавателите като главен противник на ГЕРБ, би могла да получи спомагателен електорален бонус в границите на акцията. Според данните за електоралните настройки Демократична България събира 10,2 %, а Движение за права и свободи - 9,4 на 100.

Три от по-малките обединения също ще се стремят да усъвършенстват резултата си до края на акцията, разясняват от " Екзакта ". Това изследване удостоверява данни от огласеното при започване на седмицата проучване на Алфа Рисърч, съгласно което под границата влизане в Народното събрание остава групировката на Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Според резултатите на " Екзакта " все още поддръжката за ИБГНИ е 2,6 на 100.  Вътрешна македонска революционна организация е със същия индикатор, а " Възраждане "   е с 1,9 %. По време на двете акции от началото на годината, ИБГНИ успяваше да активизира последователите си и двукратно влезе в Народното събрание, Вътрешна македонска революционна организация на тези избори се явяват независимо след присъединяване в две обединения и това би могло да окуражи в допълнение електората им. " Възраждане " също показват растящо самочувствие, означават анализаторите.

На политическата сцена има нов състезател " Продължаваме промяната " /ПП/ припознаван от значително българи като лицето на смяната. Около една четвърт от гласувалите за Има Такъв Народ на парламентарните избори на 11 юли, в този момент декларират, че ще поддържат Политическа партия. Според проучването е допустимо ИБГНИ да изгуби до 20 на 100 от гласоподавателите си от юли, които да се преориентират към Политическа партия. До момента Политическа партия притегля не повече от 15 на 100 някогашни гласоподаватели на Демократична България от юли т.г. Политическа партия не съумява да притегли важен дял гласове от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Не повече от 5 % от гласувалите за Българска социалистическа партия през юли, биха се преориентирали към Политическа партия през ноември. От данните е видно, че Политическа партия е партията, която притегля най-вече гласове на гласоподаватели, които не са дали своят вот през юли, установяват анализаторите.

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията , за която е дал своя вот на 11 юли. Най-много разочаровани има измежду хората на възраст сред 40 и 50 години и измежду живеещите в огромните градове. Една пета от разочарованите от партията, за която са дали своят вот на 11 юли, показват, че няма да гласоподават на 14 ноември. Повечето от разочарованите, обаче, имат намерение да гласоподават и то за друга партия, друга от определената през юли, демонстрират още данните.

57 на 100 от гласоподавателите на Политическа партия са хора, разочаровани от партиите, за които са дали своят вот на 11 юли, а останалите им гласоподаватели не се самоопределят като разочаровани.

Според данните 52 на 100 от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните президентски избори. Деклариращите желание да гласоподават на парламентарния избор са малко по-нисък дял - към 49%. Желаещите да гласоподават на президентските избори, които се двоумят кого да изберат, са 13,6 на 100, а искащите да гласоподават на парламентарните избори, които се двоумят коя групировка да поддържат, са 12%.

Над междинната готовност за гласоподаване на президентските избори организацията записва измежду мъже, измежду високообразовани хора, както и измежду поданици на регионалните градове. По 90 на 100 от гласоподавателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на ИБГНИ са твърдо решени да гласоподават за президент. По 80% от гласоподавателите на Има Такъв Народ и на Политическа партия и две трети от гласоподавателите на Демократична България също заявяват безапелационни планове да гласоподават за президент.

Сред деклариралите изрично желание да гласоподават на идните парламентарни избори, по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, поданици на градовете-областни центрове и на селата. Висока готовност за парламентарния избор се следи измежду по над 90 на 100 от гласоподавателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия, на Движение за права и свободи и на ИБГНИ. Близо по 80 на 100 от последователите на Има Такъв Народ и Политическа партия също са безапелационни, че ще вземат участие в парламентарния избор. Това настояват и две трети от гласоподавателите на Демократична България.

На въпрос за опасенията, свързани с гласуването, 13,4 на 100 от българите дават отговор, че се тормозят от това дали ще се оправят с електронното гласоподаване, а всеки пети се опасява да не се болести с COVID-19, в случай че отиде да гласоподава. Опасения, свързани с електронното гласоподаване имат по-често хора на възраст над 60 години /27 на 100 от тях/ и нискообразовани поданици на дребните градове и села. По една трета от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи се тормозят от електронното гласоподаване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласоподаване пък изпитват най-вече възрастни хора, дами и нискообразовани респонденти.

" Екзакта " пита и за страховете на българите, тъй като съгласно анализаторите познаването им е от първостепенна значимост за идващото ръководство на страната. Немалко въпроси изискват бързи отговори - както от служебния кабинет, по този начин и от политиците, които вземат участие в изборната акция. 81 на 100 от интервюираните настояват, че са мощно обезпокоени от растежа на цените на артикули от първа нужда. Този дял измежду столичани е още по-висок - цели 87 на 100. 78% /предимно мъже и хора в дейна трудова възраст/ изпитват терзания от растежа на цените на енергоносителите-горива, електрическа сила и газ.

44 на 100 се боят за здравето си поради растежа на COVID-19 у нас. Това са възрастни хора, поданици на столицата и на селата. 38 на 100 се опасяват от затваряне на бизнеси поради пандемията и се боят от внезапно стесняване на приходите си. Подобни страхове показват основно хора на възраст под 50 години и поданици на огромните градове, сочат данните от проучването.

От " Екзакта " прецизират, че с това проучване са си сложили за цел да записват политическите настройки преди самия старт на предизборната акция основно в подтекста на идния парламентарен избор. Приключихме набирането на информация в деня, в който изтичаше крайният период за регистрация на претендентите за президент и вицепрезидент, това не ни разреши методологически правилно да зададем въпроса " За кои от следните претенденти за президент и вицепрезидент на Република България ще гласувате на изборите за президент на 14 ноември? ", означават анализаторите, като допълват, че сходен въпрос изисква възпроизвеждане на цялостната информация от действителната бюлетина.

* Методология: Националното проучване на " Екзакта Рисърч Груп " е извършено в интервала 6-12 октомври 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители в 99 гнезда, в 70 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано " face to face " изявление. Максималната неточност при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е извършено със лични средства на " Екзакта Рисърч Груп ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР