Шест нови депозита за над 1 млн. лева на земеделски

...
Шест нови депозита за над 1 млн. лева на земеделски
Коментари Харесай

Високите цени на зърното родиха нови агромилионери

Шест нови депозита за над 1 млн. лв. на аграрни производители са открити през второто тримесечие на тази година. Това сочат данни на Българската национална банка.

Според тях през първите три месеца на тази година влоговете в бранш селско стопанство са били общо 180, а през второто тримесечие са към този момент 186. Общата сума, на която възлизат депозитите на стойност 1 млн. лв., е 444,8 млн. лв., което е с близо 30 млн. лв. повече по отношение на предходното тримесечие.

Причини

Една от аргументите за повишаване на броя на милионните депозити е фрапантното повишаване на главните хранителни първични материали, в резултат на слабата годишна продукция през предходната година. На Софийската стокова борса котировките през седмицата са най-вече от страна на купувачите. Хлебна пшеница се търси в огромни количества на относително високата цена от 425 лева./тон, продавачите пък желаят 550 лева./тон без Данък добавена стойност. Фуражната пшеница варира от 380 до 390 лева./тон търсене, фуражен ечемик се купува за 310 лева./тон, царевица е по 320 лева./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи цени – 890-900 лева./тон „ купува “, а котировки „ продава “ липсват. Пшеницата в Съединени американски щати пък нараства с 4 $ до 309 $ за звук, тази във Франция също скача с 4 евро до 265 евро/тон, а цените в Украйна и в Русия са сходни – плюс 2 $ за първата и плюс 5 $ за втората, до околните 302 и 303 $ за звук.

Увеличение

От данните на Българска народна банка излиза наяве, че броят на сметките с инвестиции в банки на селскостопанския бранш се усилват от 23 961 на 24 423. От статистиката излиза наяве, че нарастване има и при депозитите на стойност сред 100 хиляди и 200 хиляди лв., за сметка на лек спад на по-едрите инвестиции, които са в границите на от 200 хиляди до 500 хиляди лева Вероятно повода за понижението на по-едрите депозити е поради таксите, които към този момент начисляват банките върху суми над 400 хиляди лв., обясниха финансови специалисти. Въпреки това порастват най-едрите депозити, защото очевидно към този момент бизнесът се въздържа от вложения и избира парите да им стоят в банката макар таксите, които взимат финансовите институции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР