Шест месеца след нахлуването на Русия в Украйна международните лидери

...
Шест месеца след нахлуването на Русия в Украйна международните лидери
Коментари Харесай

Оръжия за Украйна: Какво военно оборудване дават над 30 страни?

Шест месеца след нахлуването на Русия в Украйна интернационалните водачи показват своята взаимност с Украйна и повтарят своята поддръжка, написа БиБиСи.

Големи количества военна техника бяха предоставени на Украйна от повече от 30 страни, само че в някои региони украинските войски бяха мощно преоборудвани.

Кои страни дават най-вече?

По отношение на общите разноски Съединени американски щати са се заели да дават доста повече от всяка друга обособена страна.

Обединеното кралство и Полша са с втората и третата по величина сума.

Съединени американски щати оповестиха нова помощ на стойност към 3 милиарда $ - в това, което е най-големият пакет след нашествието на Русия.

Президентът Зеленски прикани за повече финансиране и сподели, че месечните разноски за защита на Украйна са към 5 милиарда $.

Над 34 милиарда $ долара е военна помощ на 10 от страните.

Кои са основните системи?

Военни експерти споделят, че триумфът на бойното поле изисква голям набор от оръжия, както и образование, аварийни елементи и друга поддръжка.

" Никоя оръжейна система не е сребърен патрон ", съгласно военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати.

Въпреки това се счита, че няколко оръжейни системи са изиграли основна роля в спора до момента.

Ракети с огромен обхват

Анализатори споделят, че Украйна мощно се нуждае от по-добри доставки на артилерия и муниции, с цел да задържи основни позиции.

Досега минимум дузина ракетни установки с огромен обхват са изпратени в Украйна от Съединени американски щати, като няколко европейски страни също изпращат системи.

Украйна споделя, че са нужни доста повече, с цел да се спре напредването на Русия.

Американските системи са M142 High Mobility Artillery Rocket System или Himars.

Най-важното е, че обсегът на Himars и доста други системи варира според от употребяваните муниции и се счита, че западните донори не са дали боеприпасите с максимален обхват.

Боеприпасите, за които се счита, че са били доставени на Украйна, дават на системата обсег от към 80 км, по-голям от системата Smerch от съветска страна.

Himars също е доста по-точен от еквивалентните съветски системи.

Гаубици

В началото на юли Австралия, Канада и Съединени американски щати също изпратиха повече от 100 гаубици M777 и 300 000 патрона от 155 mm муниции в Украйна.

Обсегът на M777 е сходен на съветската гаубица Giatsint-B и доста по-голям от съветското оръдие D-30.

Артилерията на Украйна, основана от Варшавския контракт, употребява 152-милиметрови снаряди.

Но с привършване на запасите Украйна минава към конфигурираните от НАТО 155-милиметрови муниции.

Преориентирането на доставките на муниции на Украйна е комплицирано и мъчно, а отчетите демонстрират, че украинските сили изпитват сериозен дефицит в някои региони.

Противотанкови оръжия

В Украйна са доставени минимум 5000 оръжия Nlaw с раменна пукотевица, предопределени да унищожават танкове с един изстрел.

Смята се, че оръжията са били изключително значими за прекъсването на настъплението на съветските сили към Киев в часовете и дните след нахлуването.

" Nlaw беше безусловно сериозен за провалянето на съветските сухопътни удари в ранните стадии на войната ", съгласно Джъстин Бронк от Royal United Services Institute.

Танкове

Украйна е получила повече от 230 танка, проектирани от Варшавския контракт, от Полша и Чехия.

Въоръжените сили на Украйна употребяват Т-72 от десетилетия и разполагат с благоприятни условия за поддръжка и аварийни елементи, в допълнение към подготвен екипаж.

Дарението на Полша от танкове е отчасти запълнено с различни оръжия от съюзнически народи, в това число танкове Challenger 2 от Обединеното кралство.

Дронове

Безпилотните летателни апарати са взели участие доста в спора до момента, като доста от тях са употребявани за наблюдаване, ориентиране и интервенции.

Турция продаде въоръжени дронове Bayraktar TB2 на Украйна през последните месеци, до момента в който турският производител на системата подари дронове за интервенции за групово финансиране в поддръжка на Украйна.

Анализаторите споделят, че Bayraktar TB2 са били извънредно ефикасни, летейки на към 7600 м, преди да се спуснат, с цел да нападат съветски цели с лазерно насочвани бомби.

Смята се, че те са унищожили хеликоптери, военноморски кораби и ракетни системи.

Те са употребявани и за даване на точните локации на съветските позиции за прецизни артилерийски удари.

Противовъздушна защита

Украйна сполучливо спря Русия от цялостен надзор над украинското въздушно пространство по време на спора, само че неведнъж призоваваше за по-добри системи за противовъздушна защита.

Съединени американски щати изпратиха NASAMS, усъвършенствана ракетна система земя-въздух в Украйна.

Киев също получи противовъздушна защита С-300 от Словакия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР