Шест месеца след нахлуването на Русия на украинска територия, президентът

...
Шест месеца след нахлуването на Русия на украинска територия, президентът
Коментари Харесай

Украйна отбелязва Деня на независимостта с пленена руска техника

Шест месеца след нахлуването на Русия на украинска територия, президентът Володимир Зеленски съобщи, че „ заледяване “ на бойните дейности на сегашните фронтови линии е изключено. Той акцентира, че страната му ще отвоюва Крим от Русия, когато реши и без да се съветва с който и да е.

В същото време днес Украинците означават 31 години самостоятелност. На този ден през 1991 година Върховната рада приема Декларация за независимостта, с която се слага началото на актуалната украинска страна.

Володимир Зеленски предизвести, че всяка съветска офанзива в днешния Ден на независимостта на Украйна ще провокира мощен отговор. Всякакви огромни събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна бяха неразрешени в столицата Киев и във втория по величина град Харков поради опасения, че Русия може да извърши ракетни удари. Вместо това ще бъдат проведени частни церемонии по издигане на украинското знаме, а някои от паметниците в столицата ще бъдат осветени в синьо и жълто - цветовете на украинския байрак.

По нормалния маршрут, по който през последните 30 години е минавалa колона от военна техника в чест на Деня на независимостта, в този момент са изложени останки от съветско военно съоръжение. Инсталация беше открита в Киев още предходната неделя. По броните на изоставените танкове на врага украинци са издълбали послания като „ Отмъщение за Мариупол “ или „ За Миколаев “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Още помощ за страната

Редица страни не престават да изпращат помощ на страната. Съединените щати ще разгласят нов пакет военна помощ в размер на 3 милиарда $. Германия също се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на страната, с цел да може тя да се пази от съветското настъпление, съобщи канцлерът Олаф Шолц.

„ Международната общественост в никакъв случай няма да одобри противозаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия “, заяви Шолц пред участниците на форума, наименуван „ Кримска платформа “.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел акцентира, че единството на страните членки би трябвало да бъде поддържано всеки ден, защото съветският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат следствията от войната, стартирана от Русия в Украйна, написа БНР. 

Техните ползи би трябвало да водят до общи решения, сподели Борел и уточни за образец приемането на шестия пакет от наказания, които постановат ембарго върху по-голямата част от съветския нефт.

На среща в Прага идната седмица ще бъде разисквано изпращането на подготвителна задача за образование на украински войски, както и възбраната за издаване на туристически визи на руснаци.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР