Шест месеца след като образът на Мерилин Монро на Анди

...
Шест месеца след като образът на Мерилин Монро на Анди
Коментари Харесай

Творба на Анди Уорхол обявена на търг за 80 млн. долара

Шест месеца откакто обликът на Мерилин Монро на Анди Уорхол разруши рекорди като бе продаден за 195 млн. $, друга негова творба – надалеч по-мрачна и брутална, е на път да бъде продадена за най-малко 80 млн. $, написа The Guardian.

White Disaster (White Car Crash), която съставлява графични черно-бели изображения върху голямо платно с размери 12 на 6 фута, не е излагана от 15 години. Тя е част от поредицата „ Смърт и злополучие “ на Уорхол от 60-те години на предишния век, която отразява загрижеността на художника за смъртността. Последната огромна картина „ Сребърна автомобилна злополука ” (Двойна катастрофа) от същия цикъл бе продадена за търг за 105 млн. $ през 2013 година

„ Широко прочут като Краля на поп културата и индивидът, който даде на звездите статут на икони, Анди Уорхол бе надълбоко ангажиран с концепцията за гибелта. Този ноември в Ню Йорк Sotheby`s ще предложи творба, която въплъщава този мрачен баласт в най-драматичния и въздействащ тип: Бяла злополука (Катастрофа с бяла кола 19 пъти), творба с неповторим мащаб и активност от основната поредност „ Смърт и бедствия ” на Уорхол от 60-те години на предишния век - едно от най-провокативните и натрапчиви художествени достижения на 20-ти век и може би най-значимото художествено достижение в кариерата на художника ”, четем в каталога на аукционната къща.

Позовавайки се на ревностния католицизъм на Уорхол от Sotheby`s означават: „ Няма подозрение, че физическата големина на панела – най-голямата от всички творби на Уорхол с еднопанелни автомобилни произшествия – има силата да провокира възприятие на благоговение и страхопочитание, сходно на това на набожен олтар. Всъщност религиозните нюанси на творбата надвишават елементарния му мащаб. “

Уорхол е отгледан от благочестивата си майка католичка Джулия, с която той се моли всекидневно през двете десетилетия, през които споделят общ дом в Ню Йорк. Ходи постоянно на черква, намира се с папата и финансира образованието на племенника си, с цел да стане духовник.

 „ Цялото повтаряне на облиците на Анди произтича от обстоятелството, че той е бил католик. Когато е на изповед в църквата, той е трябвало да повтори 10 или двайсет пъти „ Аве Мария “ и това се е отразило в метода, по който облиците му се повтарят още веднъж и още веднъж и още веднъж “, разяснява Джон Ричардсън, специалист по история на изкуството.

В началото на 60-те години Уорхол стартира да основава на ситопечат изображения на автомобилни  и самолетни произшествия, употребявайки фотоси от вестници и полицейски архиви.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР