Шест месеца след като беше нападнат с нож, британският писател

...
Шест месеца след като беше нападнат с нож, британският писател
Коментари Харесай

Салман Рушди издаде нов роман

Шест месеца откакто беше атакуван с нож, английският публицист Салман Рушди разгласява новия си разказ " Град на успеха " - " епична история " за жена от 14-ти век, която се опълчва на патриархалния свят, с цел да ръководи град.

Написан преди нападението с нож в Съединени американски щати, което едвам не лиши живота на родения в Индия създател, романът се основава на превод на исторически епос, в началото написан на санскрит.

Дългоочакваната творба споделя за младото момиче сирак Пампа Кампана, което е надарено от богиня с вълшебен сили и основава в модерна Индия град Биснага, което в превод значи Град на успеха.

75-годишният Рушди няма да промотира 15-ия си разказ заради физическото си положение, макар че неговият сътрудник Андрю Уайли съобщи пред The Guardian, че " възобновяване му напредва ".

На 12 август той беше атакуван, до момента в който се готвеше да приказва на конференция в Чаутаука в щата Ню Йорк, покрай езерото Ери.

Авторът живееше в конспиративност в продължение на години, откакто първият висш водач на Иран аятолах Хомейни издаде фатва за убийството му поради богохулния съгласно него темперамент на романа му " Сатанински строфи ".

Заподозреният за намушкването с нож, 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, който има ливански корени, беше задържан незабавно след нападението и след това не се призна за отговорен по обвиняванията.

Рушди, натурализиран американец, който от 20 години живее в Ню Йорк загуби зрението на едното си око и опцията да употребява едната си ръка, съобщи Уайли през октомври.

Нападението шокира Запада, само че беше приветствано от екстремистите в мюсюлмански страни като Иран и Пакистан.

Икона на свободата на словото, откогато е подложен на фатва, която го принуждава да се укрива, Рушди към момента е прям бранител на силата на думите./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР