Шест години затвор присъди Русия на журналистката Мария Пономаренко за

...
Шест години затвор присъди Русия на журналистката Мария Пономаренко за
Коментари Харесай

За критична информация: Русия осъди журналистка на 6 г. затвор

Шест години затвор присъди Русия на журналистката Мария Пономаренко за „ сериозни мнения “ и „ погрешна информация “, заяви Фран Прес.

44-годишната журналистка бе задържана още през април предходната година, когато описа в своята медия RusNews за съветските въздушни офанзиви против трагичния спектакъл в Мариупол през март 2022 година Той бе употребен за леговище от 1500 украинци.

Обвинението против Пономаренко е поради „ обществено разпространяване на подправена информация за активността на Въоръжените сили на Руската федерация в Украйна “, оповестиха тогава международните организации.

Присъдата през днешния ден е според прясно признатия закон, който криминализира разпространението на сериозна информация за войната и даже не разрешава използването на тази дума. Прокуратурата изиска 9 години затвор за Пономаренко.

Според Следствения комитет по тежи закононарушения тя е знаела, че популяризира погрешна информация.

Тя бе наказана в южния сибирски град Барнаул.

При офанзивата против театъра в Мариупол починаха стотици, а Киев упрекна Москва за гибелта им. Русия и до момента отхвърля обвиняванията.
 Ukraine Mariupol Theater Airstrike 22123617517627 Снимка: AP
По мотив присъдата друга известна съветска журналистка - Мария Овсянникова, разгласява в обществените мрежи ядосан коментар, в който назовава присъдата на Пономаренко " чудовищна и жестока " и припомня, че наказаната е майка на две деца.

" 13 публицисти в Русия са в пандиза. Това е всичко, което би трябвало да знаете, за свободата на словото в Русия ", приключва Овсянникова. 

Тя бе журналистката, която още при започване на войната се прояви в жив ефир по време на новините по Първи канал с афиш: " Спрете войната! Лъжат ви! "  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР