Шест години от атентата на летище Сарафово се навършват днес.

...
Шест години от атентата на летище Сарафово се навършват днес.
Коментари Харесай

Навършват се шест години от атентата на летище Сарафово

Шест години от атентата на летище „ Сарафово ” се навършват през днешния ден. При случая през 2012 година починаха петима израелски и един български жител.
 Атентаторът от Сарафово споделил на таксиметров водач, че е от Съединени американски щати  От Сарафово зависи дали Европейски Съюз ще дефинира Хизбула за терористи  Интерпол ни хока, Европол ни хвали за Сарафово
На 18 юли 2012 година атентатор-самоубиец се взриви до рейс с израелски туристи на паркинга на летище " Сарафово ". При офанзивата починаха петима туристи и водачът на рейса - българският жител Мустафа Кьосов, а други 38 бяха ранени. Двама са упрекнати за терористичното нахлуване - Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско поданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство. Те са упрекнати, че са помогнали на атентатора самоубиец Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши нападението. Двамата към момента се търсят.

На 19 декември 2017 година, след няколко следващи отлагания, поради нередовно приканване и отсъствие на всички потърпевши израелски жители, Специализираният съд даде ход на делото за атентата, а на 17 януари 2018г. то стартира всъщност.

Шест години след терористичната офанзива обаче осъдени няма, напомня БНР. С големи усложнения в Специализирания углавен съд се води делото, в което задочно подсъдими са ливанският жител с австралийски паспорт Мелиад Фарах и неговият съотечественик с канадски паспорт Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са упрекнати, че са били помагачи на починалия нападател Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Дълго следствие, поради доста правосъдни поръчки и опити на службите да открият считаните за виновни за гибелта на петимата израелци, българина Мустафа Кьосов и десетки ранени, станаха причина за късното внасяне на обвинителния акт в спецсъда. Трудностите към призоваването на непознатите жители отложиха с година и началото на процеса. Когато това стана, породи казусът с разпитите. През спецсъда в София минаха десетки гранични служители на реда, хотелиери и притежатели на компании за коли чартърен от Бургас и региона. Имаше и такива, които не пристигнаха, поради неспособност да платят пътя до столицата. Затова и правосъдният състав организира две изнесени съвещания в Бургас. Голямото предизвикването обаче следва - разпитът на потърпевшите и наследниците на починалите... главно израелски жители. Неофициалните разновидности, които се разискват, са видеоконферентна връзка или командировка на правосъдния състав, прокурорите и юристите в Тел Авив, с цел да ги разпитат на наша територия - в посолството ни там. Това обаче занапред ще се взема решение.

Пострадалите и наследниците на починалите на 18 юли 2012 година бяха конституирани като частни обвинители и цивилен ищци. Финансовите им искания към Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са за над 200 000 лв., само че отсъствието на двамата подсъдими от правосъдната зала подсказва, че какъв брой и тежко да бъде наказването им - то ще е алегорично.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР