Пакистан разполага паравоенни сили, за да спаси отвлечени футболисти

...
Шест футболисти в югозападната провинция Белуджистан на Пакистан остават в
Коментари Харесай

Шест футболисти в югозападната провинция Белуджистан на Пакистан остават в неизвестност, тъй като бяха отвлечени през уикенда в квартал Дера Бугти, тъй като провинциалните власти разположиха паравоенни сили, за да спасят играчите.

Правителствени служители потвърдиха пред Ал Джазира, че неидентифицирани мъже са отвлекли шестима играчи, всички на възраст между 17 и 23 години, в събота, докато са били на път за град Сиби, за да участват в местен футболен турнир, организиран от правителството на провинцията.< /p>

„Всички усилия се използват за възстановяване на отвлечените спортисти и служители на реда вече са започнали издирвателна операция в района и очакваме голям пробив през следващите 24 часа“, Ян Ачакзай, временен министър на информацията на провинцията, каза Ал Джазира.

Служебният министър на вътрешните работи Сарфраз Бугти също написа в съобщението си в X, известно преди като Twitter, че паравоенни сили провеждат операция за връщане на отвлечените футболисти.

Все още никоя група не е поела отговорност за отвличанията в Белуджистан, който е огнище на въоръжена борба, водена от националистически сепаратисти, а градовете му са постоянна цел на бунтовници, както и на въоръжени бойци и сектантски групи.< /p>

Семействата на изчезналите футболисти казват, че играчите са били част от група от 16 до 18 футболисти, които са тръгнали в събота сутринта, за да пътуват до град Сиби, разположен на около 166 километра (103 мили) югоизточно от Куета, столицата на провинцията.

„Ние сме в шок“

„Брат ми Бабар Али напусна дома около 9 часа сутринта, заедно с няколко други играчи от района, за да участват във футболния турнир. Но в рамките на около час по-късно бях информиран, че е бил отвлечен“, каза по-големият брат на Али Аллах Дита пред Ал Джазира.

Дита, 30, който самият е полицейски полицай, казва, че брат му Али е бил много добър футболист и е бил много развълнуван от турнира и добави, че властите са информирали семействата, че са започнали операция за възстановяване.

„Той просто ми говореше, че ще участва в турнира. Сега всички сме в шок и не знаем какво ще се случи. Не знаем кой ще ни помогне. Когато се случи подобна трагедия, просто не знаеш какво можеш да направиш“, добави той.

Амир Букс, жител на Суи в квартал Дера Бугти, каза, че 23-годишният му син Мохамед Ясир е сред изчезналите спортисти.

„Ясир беше страхотен футболист и винаги желаеше да участва във футболни състезания. Той държеше мобилен магазин, но често пропускаше работа, за да може да играе спорта, който обичаше толкова много“, каза Букс, държавен служител, пред Al Jazeera.

Букс казва, че е бил в магазина си в събота, когато е бил информиран за отвличането от другите си синове, но досега никой не е поел отговорност или е направил каквито и да е искания относно отвлечените футболисти.

Новината е трудна за семейството, като се има предвид, че съпругата на Бъкс страда от неврологично заболяване, докато баща му има сърдечен проблем.

„Ясир е много близък с баща ми, който е осемдесетгодишен и има сърдечен проблем. Той ме пита от два дни къде е синът ми, но аз просто лъжа, че пътува за футбол“, каза Бъкс.

„Колко дълго мога да поддържам тази фасада? Просто губим надежда с всеки изминал час. Прекарвам цяла нощ върху молитвената постелка. Избягвам да се виждам с жена си или в противен случай просто ще се съборя. Единствената ни надежда е чудо от Бог.“

Богатата на ресурси провинция Белуджистан, граничеща с Иран и Афганистан, има огромни запаси от мед, цинк и запаси от природен газ, но остава най-бедната провинция в страната.

Допълнителен репортаж от Саадула Ахтер от Quetta

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР