Шест етапа преди края на Тур дьо Франс най-значимото колоездачно

...
Шест етапа преди края на Тур дьо Франс най-значимото колоездачно
Коментари Харесай

Тур дьо Франс и непредсказуемата надпревара за жълтата фланелка

Шест стадия преди края на Тур дьо Франс най-значимото колоездачно съревнование в света се насочва към решителните борби. Във вторник стартира третата седмица на конкуренцията, която по традиция ще приключи с тържествен стадий в Париж.

До финала на Шанз Елизе остават 969 км, които ще дефинират кой ще бъде носителят на жълтата фланелка за 2019 година Това са и най-трудните километри в надпреварата, включващи тежки планински стадия.

След 15 стадия водач в надпреварата продължава да бъде Жулиан Алафилип. Колоездачът на " Декьонинк Куикстеп " води с 1:35 минути пред първенеца от предходната година Герант Томас. Битката е още по-оспорвана, откакто колоездачите до шесто място изостават на 2:14 минути зад Алафилип, а осмият е на пет минути.

Невероятното показване на лидера накара Франция още веднъж да мечтае. Домакините нямат триумф в Тура от 1985 година, когато великият Бернар Ино завоюва своята пета купа. Със седем подиума в последните 34 години Франция чака прекомерно дълго да види собствен колоездач на най-високото ходило в Париж.

Ще издържи ли Алафилип

Статистиката сочи, че няма какво да спре французина по пътя към триумф в Тура. В последните седем години третата седмица не носи обрати, като борбата в нея е за опазване на местата в топ 10. От 2012 година колоездачът, който влиза като лидер в третата седмица, непроменяемо печели и купата.

Връщайки се още по-назад, в последните 10 сезона изключението е единствено едно – 2011 година, когато Тома Вьоклер изгуби жълтата фланелка в 18-ия стадий.

Алафилип е първият французин, който носи жълтата фланелка в продължение на 10 дни от 34 години насам и вдъхва очаквания на цяла Франция. На страната на Д’Артанян, както назовават колоездача на " Куикстеп ", е и още един статистически факт. В 13-ия стадий той завоюва самостоятелното тичане по часовник, трансформирайки се в седмия французин, който го реализира. Преди него това са правили митове като Ино, Жак Анкетил, Лоасон Бобе, Лоран Финьон и други, а общото сред тях е, че по-късно печелят и Тура.

 Жулиан Алафилип продължава да бъде в жълто, само че демонстрира признаци на уязвимост.
© Reuters

Жулиан Алафилип продължава да бъде в жълто, само че демонстрира признаци на уязвимост.

Дотук Алафилип взе две етапни победи и впечатли всички, откакто не беше слаган измежду любимците за генералното класиране. " Дойдох тук със напълно друга настройка. Ние нямаме тим да спечелим Тура, задачите ни са други ", сподели французинът.

В последния стадий от втората седмица той стартира да се пропуква, откакто в предходните 14 стадия беше непогрешим. " Всеки ден давам максимума от себе си и към този момент стартирам да изпитвам умората. Но е значимо, че оставам в жълто, мисля единствено за това. Ще се борят да остана отпред, само че не желая да се утежнявам ", сподели още Алафилип.

Претендентите за успеха

Франция има повече от един коз, откакто разчита доста и на Тибо Пино. Лидерът на FDJ се показа впечатляващо в стадиите в Пиренеите, като завоюва на Турмале и завоюва време против всичките си противници в стадия в неделя. При това Пино се възвърне, откакто преди седмица загуби 1:40 минути в стадий със непряк вятър.

Той е 4-и в класирането, като изостава с 1:50 мин от сънародника си Алафилип. Само за два стадия Пино завоюва 1:42 минути и към този момент се трансформира в сериозен кандидат за успеха.

 Тибо Пино е най-впечатляващият колоездач във втората седмица.
© Associated Press

Тибо Пино е най-впечатляващият колоездач във втората седмица.

" Знам, че съм в борбата, само че би трябвало да остана фокусиран. На велосипеда всичко се трансформира доста бързо, всеки ден е друг ", сподели колоездачът на FDJ.

По-сложна е обстановката на тима, който влезе в Тура като безспорен любимец - " Инеос ". Британският отбор, който преди този момент се споделяше " Скай ", пристигна без водача си Крис Фрум, само че воден от първенеца Герант Томас и младата вяра Еган Бернал, още веднъж беше считан за главен кандидат.

Въпреки постоянното си показване в първите 10 дни " Инеос " се пропука в планинските стадии, като нито двамата водачи, нито помощниците им бяха на равнище на Турмале. На идващия ден " Инеос " завоюваха малко време против Алафилип, само че изгубиха от останалите.

За пръв път от 2014 година тимът е в обстановка да не носи жълтата фланелка преди третата седмица. Това допуска нападателен метод от най-доминиращия състав в колоезденето в последното десетилетие. Преди алпийските стадии Герант Томас е най-близо до Алафилип и остава оптимист.


© Reuters

" Инеос " има два коза в състава си.

" Вярвам, че към момента сме в доста добра позиция. Има повече от един метод да се завоюва Тура, от това, което сме посочили дотук. Да, ние не водим, само че аз съм втори, а Еган пети, тъй че имаме доста положителни шансове. Нямам самообладание да влезем в Алпите, тъй като формата ми се усъвършенства ", сподели Томас в почивния ден.

Битката не се свежда единствено до французите Алафилип и Пино, и " Инеос " - Томас и Бернал. Трети в класирането е холандецът Стивън Краусвайк ( " Йъмбо Висма " ), който е на 1:47 минути от водача, а шести е германецът Емануел Бухман. Германецът се показва доста устойчиво и затваря Топ 6 на 2:14 минути зад Алафилип.

Краусвайк разполага с един от най-силните тимове в планинските стадии, като съотборниците му се показаха впечатляващо в двата стадия в Пиренеите. От своя страна Бухман сподели силата си, като неговата офанзива на Турмале пречупи Герант Томас единствено километър преди финала.

В топ 10 има още няколко рискови колоездачи – съотборниците Микел Ланда и Алехандро Валверде от " Мовистар ", които са седми и осми на 4.54 и 5 минути, Якоб Фулсанг от " Астана " на 5:27 мин и Ригоберто Уран ( " Драпак " ) на 5:33 минути. " Мовистар " сподели, че е най-силният тим дотук в Тура, който раздвижи последните стадии. Испанският състав обича тежките планински тествания, тъкмо каквито остават до края на конкуренцията.

Финалът в Алпите

Последната седмица в Тура ще се реши в Алпите, които тази година ще одобряват финалната борба. След почивния ден битката за жълтата фланелка се възобновява с стадий от 177 км към Ним. Той има единствено едно категоризирано нанагорнище и няколко некатегоризирани, само че пасва на положителните спринтьори.

Етап №17, който е в сряда, е 200 км дълъг и крие някои клопки въпреки и да не се развива на огромна надморска височина. Отсечката сред Пон дю Гард и Гап предлага две височини от четвърта и трета категория, само че последната е единствено на 9 километра преди финала, до който се стига до втурване.

Решителните стадии 18-и, 19-и и 20-и, които се развиват на територията на Алпите. Първият от тях е дълъг 207 километра сред Ембрун и Валоар, а трите височини в него са над 2000 метра. Финалът е на 18-километрово втурване след митичната височина Кол дю Галибие (2642 м, 23 км с надолнище 5.1%).

Вторият от трите алпийски стадия приключва на 2113 метра на височината Монт де Тин. Преди това колоната ще преодолее две съществени изкачвания, измежду които и Кол де л`Изеран (2770 метра), включено в тура седем пъти, за последно през 2007 година

 До края на Тура предстоят три тежки планински стадия, а това допуска доста забавни моменти.
© Associated Press

До края на Тура предстоят три тежки планински стадия, а това допуска доста забавни моменти.

Последният планински стадий е дълъг единствено 131 километра, само че с три изкачвания. Започва се с Корме де Рослен, по-късно Кот де Лонжфоа и най-после Вал Торен. Групата ще финишира на 2365 метра, като това е най-високо разположеният ски курорт в Европа. Височината Вал Торен (33.4 км със междинен надолнище 5.5%) е включвана единствено един път в тура, като през 1994 година печели колумбиецът Нелсон Родригес.

За пръв път в историята на Тура надпреварата приключва толкоз високо, Етапите до Монт де Тин и Вал Торен, гарнирани с Турмале (финал на 14-ия етап), оферират три финала на над 2000 метра надморска височина, което е казус в надпреварата.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР