Шестима загинаха, след като „лодка с мигранти“ се преобърна, пресичайки от Франция към Обединеното кралство

...
Шест души загинаха, след като лодка, превозваща мигранти, пътуваща към
Коментари Харесай

Шест души загинаха, след като лодка, превозваща мигранти, пътуваща към Великобритания, потъна в Ламанша, казаха френски морски служители, докато издирването продължава, за да се намерят все още липсва.

Говорител на френските крайбрежни власти Premar каза в събота, че между пет и 10 пътници все още са в неизвестност, докато 55 са били спасени.

Четири френски кораба и хеликоптер плюс два британски плавателни съда участваха в спасителните операции край Сангат в Северна Франция, съобщиха властите, като добавиха, че някои оцелели са били спасени от британските кораби.

Местният кмет Франк Дхерсин каза, че мащабна спасителна операция е започнала около 6 часа сутринта (04:00 GMT), докато десетки лодки с мигранти са се опитвали да преминат по едно и също време.

„Няколко от лодките бяха изправени пред сериозни затруднения“, каза той пред агенция Ройтерс. „Близо до [крайбрежния град] Сангат те за съжаление откриха мъртви тела.“

Морската префектура потвърди, че е имало най-малко шест смъртни случая и каза, че операциите по търсене и спасяване продължават.

Френският премиер Елизабет Борн каза, че младшият министър по морските въпроси Ерве Бервил ще се отправи към Кале, близо до мястото, където една от лодките с мигранти се преобърна.

„Тази сутрин лодка с мигранти се преобърна край Кале“, каза френският премиер Елизабет Борн в социалните медии. „Мислите ми са с жертвите.“

Британската брегова охрана каза, че е изпратила спасителна лодка от Дувър, за да помогне при спасяването, заедно със спасителен екип на бреговата охрана и линейка.

Повече от 100 000 мигранти са прекосили Ламанша на малки лодки от Франция до Югоизточна Англия, откакто Великобритания започна публично да регистрира пристигащите през 2018 г., официални данни бяха разкрити в петък.

Трафикантите на хора обикновено претоварват разклатени лодки, оставяйки ги едва плаващи и изложени на риск да бъдат заляти от вълните, докато се опитват да достигнат британските брегове.

„Спасихме 54 души, включително една жена“, каза Ан Торел, доброволец, който беше на една от спасителните лодки, описвайки неистовите усилия на мигрантите да източат водата от потъващия си кораб, използвайки обувките си.

„Имаше твърде много от тях на лодката [с мигранти]“, каза тя пред Ройтерс по телефона, докато се връщаше на брега.

Френските власти засилиха патрулите и други възпиращи мерки, след като Лондон се съгласи през март да изпраща на Париж стотици милиони евро годишно за усилията.

Маршрутът през един от най-натоварените морски пътища в света многократно се е оказвал опасен, с няколко преобръщания и множество бежанци и мигранти, удавени във водите през последното десетилетие.

Петима мигранти загинаха в морето, а четирима изчезнаха, докато се опитваха да преминат във Великобритания от Франция миналата година.

През ноември 2021 г. 27 мигранти загинаха при преобръщане на лодка в Ламанша.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР