Шест дни преди крайния срок 1/3 от действащите политически партии

...
Шест дни преди крайния срок 1/3 от действащите политически партии
Коментари Харесай

Дни преди крайния срок 1/3 от действащите партии без отчет пред Сметната палата

Шест дни преди крайния период 1/3 от настоящите политически партии не са предали финансовите си доклади за 2019г. пред Сметната палата,съобщават от институцията.
Съгласно Закона за политическите партии това би трябвало да се случи до 31 март на настоящата година, само че срокът бе продължен до 15 юни поради изключителната обстановка по отношение на ограниченията против разпространяването на Коронавирус 19. Това обвързване се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили активността си с влезнало в действие решение на Софийския градски съд.
Заедно с финансовите си доклади за 2019 година партиите би трябвало да подадат в Сметната палата и декларациите по пример със описи на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, създали дарения. Финансовите доклади би трябвало да се показват на книжен и електронен притежател. Информация и мостри на нужните документи могат да се намерят на интернет страницата на Сметната палата в раздела „ Контрол-партии “.
Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов доклад, който не дава отговор на условията по отношение на формата, наличието и метода на представянето му, както и когато не е съпроводен с декларацията със листата на донорите, се счита за неподаден.
До 30.06.2020 година Сметната палата ще разгласява показаните от политическите партии финансови доклади за 2019 година и описите на донорите им, наименованията на партиите, които не са подали доклади в период, както и лист на партиите, получили държавна дотация през миналата година.
Последиците от непредставяне или непредставяне в период на годишните финансови доклади и декларациите със лист на донорите са: налагане на имуществена глоба на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лева.; загубване правото на държавна дотация до провеждането на последващи избори за национални представители; опция Софийският градски съд да постанови разформироване на политическата партия, когато не са показани в Сметната палата годишни финансови доклади за две поредни години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР