Шест държави от ЕС се съгласиха да приемат 356 мигранти,

...
Шест държави от ЕС се съгласиха да приемат 356 мигранти,
Коментари Харесай

След 2 седмици чакане, 6 страни от ЕС приемат 356 мигранти от спасителен кораб

Шест страни от Европейски Съюз се съгласиха да одобряват 356 мигранти, бягащи от спорове и беднотия от Африка, които към този момент 2 седмици са в патова обстановка. Те са " пандизчии " в избавителен транспортен съд в Средиземноморието и до момента никой не искаше да одобри кораба в свое пристанище.
Плаващият под норвежки байрак Ocean Viking, настоящ за Лекари без граници и SOS Mediterranee, търсеше пристанище, откакто избави четири лодки мигранти край либийското крайбрежие сред 9 и 12 август, заяви БГНЕС.
След диалози с Европейската комисия, Малта се съгласи флотът й да трансферира мигрантите на острова, само че неи да им разреши да останат там.
Те ще бъдат преместени в други държави-членки, написа в Туитър малтийският министър председател Джоузеф Маскат, като изброява страни дестинации като Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Португалия и Румъния.
Благотворителните организации бяха предизвестили, че доставките на храна на 69-метровия транспортен съд са изчерпани и намиращите се на борда са приели с огромна наслада новината за решението.
" Добри вести! ", сподели през Агенция Франс Прес сподели Никола Романюк от спасителите, допълвайки, че не знаят по кое време мигрантите ще бъдат трансферирани.
Решението беше открито в миг, когато различен спаситeлен транспортен съд – Mare Jonio – се насочи към либийските крайбрежия, където мигранти постоянно изпадат в невъзможност.
Благотворителните организации, за които работи Ocean Viking, споделиха, че корабът ще смени екипажа си, ще зареди с гориво и храни и още веднъж ще се насочи към либийски води.
По-голяма част от мигрантите на борда на Ocean Viking са възрастни мъже.
Около две трети идват от Судан, а другите са от Кот д`Ивоар, Мали и Сенегал. Четири дами и пет дребни деца, на възраст от една до шест, също са на борда. Почти 100 са на възраст под 18 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР