Бивши служители на закона се признаха за виновни по обвинения в измъчване на двама чернокожи мъже в САЩ

...
Шест бивши служители на реда в Мисисипи, всички от които
Коментари Харесай

Шест бивши служители на реда в Мисисипи, всички от които са бели, се признаха за виновни по държавните обвинения за измъчване на двама чернокожи мъже в расистко нападение в Съединените щати.

И шестимата наскоро бяха признали вината си по свързано федерално дело за граждански права. Те се явиха в съдебна зала на окръг Ранкин в Брандън, Мисисипи, в понеделник.

Мъжете включват петима бивши заместник-шерифи на окръг Ранкин — Брет Макалпин, Хънтър Елуард, Крисчън Дедмън, Джефри Мидълтън и Даниел Опдайк — и бивш полицай от град Ричленд, Джошуа Хартфийлд. Някои от тях си дадоха прякора „Добрият отряд“.

В своите престъпления федералните прокурори видяха ехо от расисткото насилие, извършено срещу активисти за граждански права през 1964 г. Местният шериф Брайън Бейли нарече това най-лошият случай на полицейска бруталност, който някога е виждал.

През януари полицаите влезли в къща без заповед и закопчали с белезници и нападнали двамата мъже с електрошокови пистолети, секс играчка и други предмети. Полицаите се подиграха на двамата мъже с расови обиди в 90-минутна сесия на изтезания, след което измислиха прикритие, включващо поставяне на наркотици и пистолет, което доведе до фалшиви обвинения, които стояха срещу жертвите месеци наред.


Заговорът им се разплита, след като един от полицаите казал на шерифа, че е излъгал, което довело до самопризнания от останалите. Обвиненията срещу жертвите не бяха свалени до юни, след като се включиха федерални и щатски следователи, според техния адвокат.

Всичките шестима служители на реда се съгласиха с присъди, препоръчани от държавните прокурори, вариращи от пет до 30 години, въпреки че съдията не е обвързан от тези предложения. Времето, изтърпяно за щатските присъди, ще тече едновременно с потенциално по-дългите федерални присъди, които те могат да получат през ноември.

Жертвите – Майкъл Кори Дженкинс и Еди Терел Паркър – пристигнаха заедно на изслушването в понеделник и седяха на първия ред, само на крачки от семействата на своите нападатели. Те бяха прегърнати от Моника Лий, майката на Деймиън Камерън, чернокож мъж, който почина в ареста на Елуард през 2021 г.

„Наслаждавах се на гледката да видя Алеята на позора. Главата надолу, отвращението, което всички изпитват към тях и което изпитват към себе си“, каза Паркър, след като полицаите бяха отведени в пранги. „Надявам се, че това е урок за всички там: справедливостта ще бъде въздадена.“

Обвиненията последваха разследване на Асошиейтед прес през март, което свърза някои от полицаите с най-малко четири сблъсъци с насилие от 2019 г. насам, довели до смъртта на двама чернокожи мъже.

Всичките шестима бивши служители се признаха за виновни по държавни обвинения за възпрепятстване на правосъдието и заговор за възпрепятстване на наказателното преследване.


Дедмън и Елуард, които ритнаха врата, също признаха за нахлуване в дома. Елуард се призна за виновен в нападение при утежняващи обстоятелства за това, че пъхна пистолет в устата на Дженкинс и натисна спусъка, освобождавайки куршум, който разкъса езика му, разби челюстта му и излезе през врата му.

Властите описаха инцидента като „симулирана екзекуция“, която се е объркала.

След като подробностите за случая станаха публични, някои жители посочиха полицейската култура, която според тях дава на служителите карт бланш да злоупотребяват с властта си.

Дженкинс и Паркър бяха набелязани, защото бял съсед се оплака, че двама чернокожи мъже остават в дома с бяла жена, показват съдебните документи.

Паркър беше приятел от детството на собственичката на къщата, Кристи Уоли, която беше в болницата по това време. Тя е парализирана от 15-годишна и Паркър помагаше в грижите за нея.

„Той е благословия. Всеки път, когато имах нужда от него, той беше тук“, каза Уоли в интервю от февруари. „Имаше моменти, когато живеех тук сам и не знаех какво ще правя.“

Дженкинс все още изпитва затруднения да говори заради контузиите си. Той може лесно да яде само меки храни и има повтарящи се кошмари.

„Що се отнася до справедливостта, знаех, че ще я получим“, каза Дженкинс. „Но си помислих, че може би ще отнеме повече време.“

Другите последствия предстои да бъдат определени. Елуард и други заместници продължават да се сблъскват с други разследвания и обвинения в злоупотреба.


Бейли, шерифът на окръг Ранкин, аплодира разследванията, довели до признанията за виновен.

„Вярвам, че днешните признания за виновни показват на общността, че нашата система за проверки и баланси е ефективна“, каза Бейли в изявление след изслушването.

Съдебните документи, разпечатани от федералните прокурори, предполагат, че само някои членове на „Отряда на лошите“ са участвали в незаконното нападение. Има и други заместници на окръг Ранкин, „известни на прокурора на Съединените щати“, се казва в документите.

„Със сигурност се надяваме, че те ще продължат да разследват Goon Squad и други неуредени искове, които може да съществуват срещу тези служители, както и срещу други служители“, каза Трент Уокър, адвокат на Дженкинс и Паркър.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР