Шест акта и 28 предписания са наложени на дружествата Оргахим

...
Шест акта и 28 предписания са наложени на дружествата Оргахим
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Русе наказа две фирми за неприятни миризми

Шест акта и 28 наставления са наложени на сдруженията " Оргахим " АД и " Оргахим Резинс ", намиращи се в Западната промишлена зона на Русе, след осъществена сложна инспекция от специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите в града. Това заяви пред Българска телеграфна агенция шефът на екоинспекцията Цонка Христова.

Комплексната инспекция е назначена поради голям брой недоволства на поданици на Русе за неприятни миризми в западните и централните елементи на града през октомври тази година.

Обследвани са канализационните връзки към площадковата канализация на двете сдружения посредством водоразтворими бои. Установени са следи от нелегално потребление на сифони към индустриалните пространства, поради което е приложена насилствена административна мярка - сифоните са пломбирани, като по този метод е лимитирано потреблението им за нерегламентирани цели.

При инспекция на локалната пречиствателна станция за отпадъчни води, експлоатирана от " Оргахим Резинс ", са открити химически артикули с миризма на разтворители, които не могат да бъдат пречистени при наличната технология. Станцията е спряна наложително, с цел да не се допусне отвеждането на тези нечисти води в градската канализационна мрежа, която се зауства в река Русенски Лом. Допуснатото съществуване на химически артикули е нарушаване на изискване в комплексното позволение на сдружението.

Екоекспертите са открили и разбъркване на разнообразни по тип и състав рискови боклуци от двете сдружения.

Шестте акта, формирани на двете сдружения, са за разбъркване на боклуци, за несъблюдение на изискване в комплексното позволение, за процедурни несъответствия по ръководството на рискови химични субстанции. Отделно, контролният орган не е известен за монтиране на спомагателни уреди за производството.

Христова разяснява, че за нарушаванията законът планува санкции в общ размер над 50 000 лв..

Предписанията са дадени по съставни елементи и фактори на околната среда. Част от тях се отнасят до цялостната активност на площадките - работата на оборудванията, от които се образуват отпадъчни води, от които се генерират боклуци. Предстои следващ надзор за съблюдаване на дадените наставления.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР