Шенгенската зона може да се разшири на 8 декември само

...
Шенгенската зона може да се разшири на 8 декември само
Коментари Харесай

Шенген може да приеме Хърватия, но без България и Румъния

Шенгенската зона може да се разшири на 8 декември единствено с Хърватия, само че без да позволява България и Румъния.

Това демонстрира процедурния ход на Чешкото председателство, което е предложило министрите в Съвета по вътрешна политика и правораздаване да гласоподават настрана за присъединението на Загреб, и настрана - за София и Букурещ.
Информацията, че ще се проведат две обособени гласувания на декемврийската среща на министрите от Европейски Съюз, е доказана от представител на Чешкото председателството пред Euronews. " Дневник " цитират и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която също споделя, че кандидатурите на България и Румъния ще се подложат на настрана гласоподаване от тази на Хърватия.
Ако това решение се удостовери, Хърватия ще реализира двоен прогрес пред България в интеграцията си в Европейски Съюз за последната година - от 1 януари 2023 година страната публично става и член на еврозоната, като ще размени националната си валута с еврото.

Официалната позиция на Европарламента и Европейска комисия е, че и трите страни от дълго време са покрили техническите условия за присъединение към Шенген.

Нидерландия и Швеция обаче дават ясни сигнали, че не са съгласни с разширението към България на зоната, свободна от граничен надзор.

Последната експертна задача в България и Румъния се организира единствено преди месец, като формалният извод е, че " и двете страни значително са подсилили цялостното приложение на Шенгенската архитектура във всички нейни измерения " (според ЕК).

" И двете страни потвърждават, че имат образцово приложение на разпоредбите на Шенген ", се споделя още в позицията на Европейска комисия.

Хърватия няма сходни политически пречки - оценката на готовността ѝ за влизане в зоната се организира сред 2016 и 2020 година През 2021 година Загреб вкарва и спомагателен самостоятелен механизъм за инспекция, който би трябвало да потвърди, че се съблюдават човешките права на мигрантите и бежанците по границата. Този механизъм е продължен след 4 ноември 2022 година

Съветът по правораздаване и вътрешни работи, в който членуват министрите от Европейски Съюз, ще реши дали да пусне трите страни в Шенген (или единствено една от тях) на 8 и 9 декември.

В Шенгенското пространство членуват 22 от 27-те страни в Европейски Съюз.
В зоната са: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерланция, Португалия, Испания, Швеция, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения;Извън зоната по свое предпочитание е Ирландия;Извън зоната поради неуредени гранични разногласия е Кипър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР