Шенген не е само национален интерес, той е и общоевропейски

...
Шенген не е само национален интерес, той е и общоевропейски
Коментари Харесай

Донев: Никаква работа не бе свършена от предходното редовно правителство по Шенген

Шенген не е единствено народен интерес, той е и общоевропейски интерес, тъй като визира икономическите, обществените права на европейските жители, както и сигурността на Европа, разяснява служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „ Тази събота “ по бТВ.

България не е " втора употреба " и не би трябвало да се възприема по този начин, означи още той. По думите му България би трябвало да работи за това другите страни членки в Европейски Съюз доста ясно и тъкмо да схванат какъв е националният интерес на страната ни.

Това, че България не получи на Съвет по правораздаване и вътрешни работи " да " за Шенген, не значи, че сме претърпели някакъв неуспех, ще работим до последно и съм сигурен, че България ще стане член на Шенгенското пространство, съобщи Донев. На въпрос за протест на Австрия и Нидерландия, които гласоподаваха срещу приемането на България в Шенген, служебният министър председател сподели, че протест е една много мощна дума и уточни, че протест в политиката изисква „ малко по-друга просвета “. Ние ще предприемем нашите дипломатически стъпки във връзка с продължение на разговора с двете страни, които са резервирани, изясни още Донев.

Убеден съм, че България е правова страна, разяснява той. Не бих споделил, че България е корумпирана страна, има обособени практики, които се надявам органите доста бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка процедура за корупционни механизми и схеми, разяснява служебният министър председател.

Гълъб Донев съобщи също, че служебното държавно управление е свършило голяма работа, с цел да извърши страната ни критериите за участие. Той не приема рецензиите на някои политически сили, че служебното държавно управление не си е свършило работата. Точно противоположното, ние активизирахме работата, никаква работа не бе свършена от предходното постоянно държавно управление, сподели Донев. Разработихме нови законопроекти, разработихме ограничения, които внесохме в Народното събрание. Очакваме Народното събрание да ги одобри, добави той.

Нямам никакви забележки и към двамата министри – на вътрешните работи и на външните работи. Те свършиха голяма по размер работа, това, което се свърши през последните няколко дни е невиждано доста – непрекъснати срещи с сътрудници от разнообразни страни, съобщи още Гълъб Донев по отношение на работата на служебния кабинет в подготовката ни за участие в Шенген.

Премиерът разяснява и следствието на европейски медии, съгласно което български гранични служители на реда са стреляли по мигрант на българо-турската граница. По българската граница в никакъв случай не е стреляно. Българските гранични служители на реда знаят доста добре правата, които имат. Гарантирам, че границата се пази по всички протоколи на Европейски Съюз, акцентира Донев.

Не бих споделил, че президентът Румен Радев се меси в работата ми като длъжностен министър председател, съобщи Гълъб Донев в отговор на въпрос на водещата. Той добави, че с президента поддържат постоянни контакти. Тези срещи са ежеседмични, проблемите, пред които е изправена страната, са доста. Такова взаимоотношение е напълно обикновено, това е естественият звук в политиката и сред управляващите. Но по никакъв метод не бих споделил, че той се меси в решенията на държавното управление и на министрите, добави Донев.

По тематиката с първия мандат за държавно управление, връчен на проф. Николай Габровски, служебният министър председател съобщи, че България има потребност от държавно управление, което е експертно насочено. Когато имаме ярки политически персони, които стоят отпред, не всеки път политиките, които се осъществят, са тези, които вълнуват хората, счита той. По думите му, проф. Николай Габровски е човек с правила и в случай че има подобаващ екип от специалисти, спазващи етични правила, би имал триумф като министър председател.

Когато приказваме за национална сигурност, би трябвало да се има поради, че всички специалисти са анализирали задълбочено тематиката. Всички опасности са оценени и са оценени, сподели Донев за гласуваната военна помощ, която страната ни ще даде на Украйна. България няма просто по този начин да си дава оръжия, с които разполага. Ние преди всичко ще подсигуряваме националната си сигурност, това го изисква и договорът ни с НАТО. Трябва да подсигуряваме първо личния си суверенитет, това е ясно. Оръжието, което предоставяме на Украйна, ще се употребява при образование на украински бойци, не при бойни дейности, изясни той. По думите му това е поискано от украинската страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР