Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз,

...
Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Денков: Шенген не е ограда, а доверие. Най-големият ни успех след приемането на България в ЕС

Шенген е най-големият триумф след приемането ни в Европейския съюз, тъй като успяхме да се обединим и да върнем доверието на Европейски Съюз. Шенген е доверие, че България е тръгнала решително по европейския път. Шенген не е ограда. Това съобщи министър председателят в оставка Николай Денков на тържествена гала на летище София. От първите часове на 31 март граничният надзор на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна. Денков добави, че ролята на държавното управление е основна, тъй като без измененията в законите и Конституцията това е нямало да се случи.

" Има съответни проекти по този начин че България да бъде призната и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 година. Можем да влезем, в случай че сме обединени, другояче можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро ", сподели още премиерът. На церемонията участва и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, която дефинира моментът като неповторим и исторически.

" Този ден е единствен, тъй като ни споделя, че България през днешния ден не е единствено наблюдаващ, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство ", съобщи тя. По думите ѝ Шенген е съдействие сред страни членки и екипи, както и едно от достиженията на този исторически план.

Вътрешният министър също дефинира 31 март като историческа дата за България. " Министерство на вътрешните работи сподели, че може да бъде сигурен и благонадежден сътрудник на всички европейски страни. Приемането на България в Шенген без инспекции по сухопътните граници ще се случи до края на актуалната година ", сподели Калин Стоянов. От " Гранична полиция " подчертаха, че отсъствието на граничен надзор на летищата ще бъде сменено с компенсиращи ограничения.

" Полицейски инспекции в терминалните здания и на изходите за извеждане към самолета. Проверките ще се правят на инцидентен принцип на база на разбор на риска. Ще бъде разграничен пътникопотокът на Шенген и не Шенген ", съобщи старши комисар Петър Субев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР