Схемата по източване на милиони левове от театрите в България

...
Схемата по източване на милиони левове от театрите в България
Коментари Харесай

Комарджия разкрил схемата с точенето на милиони от театрите

Схемата по източване на милиони левове от театрите в България посредством фиктивни назначения, въртяна от софтуерния експерт Петко Писков и каскадьора Атанас Георгиев, взаимно с театрални шефове в цялата страна, е била разкрита от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата след сигнал, подаден от перничанина Георги В. и негов първи братовчед, че са обект на изнудване, разкрива зает с следствието.

 

Двамата мъже, подали сигнал в полицията, твърдели, че са обект на закани и рекет от страна на каскадьора Атанас Георгиев, който желал силово да им отнеме 45 000 лв.. Изнудваните дали на криминалистите сумата от 5 000 лв., а парите били белязани, преди да бъдат предадени от тях на дясната ръка на Петко Писков на бензиностанция край Пловдив на 26 септември. Едва откакто каскадьорът е задържан с белязани пари по обвиняване в изнудване, проверяващите откриват, че става въпрос за грандиозна скица за милиони левове, посредством която се източва Министерството на културата, в която е замесен и шефът на Тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян.

Каскадьорът Атанас Георгиев

„ Разплитането на схемата стана инцидентно и с помощта на проиграни в казино близо 40 000 лв. на един от фиктивно назначените на работа в театъра в Разград мъже. Той е получил две банкови карти – на свое име и на първия си братовчед, по които са били преведени общо 45 000 лв. от Министерството на културата. Мъжът изтеглил парите и от двете карти, само че вместо да ги съобщи на каскадьора Атанас Георгиев, профукал съвсем всичко на ротативки, след което се покрил за няколко дни.

 

Накрая обаче е бил открит от основателите на измамата с фиктивни назначения в театрите и застрашен, че в случай че не възвърне цялата сума ще си има съществени проблеми. Поставен в безизходно състояние, фиктивно назначеният в театъра в Разград Георги В. взема решение да алармира в полицията, че е обект на изнудване “, споделя криминалист, осведомен с разплитането на аферата. Така след задържането на Атанас Георгиев и последвалите арести на Петко Писков и известния диригент Левон Манукян оказва се, че от театъра в Разград са източени над 1 млн. лева посредством фиктивните назначения на 41 индивида и изплащането на в допълнение материално стимулиране (ДМС-та) от по 25 хиляди лева на калпак.

Петко Писков

Същата скица, само че в по-малък размер е приложена и в театъра в Смолян, поради което с обвинявания за длъжностно заграбване се снабди и шефът Румен Бечев. Смята се, че тандемът Писков – Георгиев е източил милиони левове и от театрите в Пазарджик, Ловеч и Велико Търново, само че до този миг от държавното обвиняване не са привлекли като обвинени други шефове на театрални институции.

Няма упрекнати и представители от Министерството на културата, въпреки мнозина да са уверени, че схемата е била покровителствана от почитан държавен чиновник. Министърът на културата Найден Тодоров твърди, че не е бил наясно с мащабите на аферата. Заради избухналия скандал обаче е съвсем несъмнено, че Тодоров няма да резервира поста си след изборите и вероятно съставяне на ново държавно управление.

 

Въпреки  грозния скандал с откраднати от просвета милиони левове аферистите Петко Писков и Атанас Георгиев бяха дефинитивно освободени от ареста при започване на седмицата с решение на Апелативния съд в Пловдив. Двамата бяха пуснати под парични гаранции от 15 хиляди лева и 10 хиляди лева Директорът на театъра в Разград Левон Манукян обаче към момента е зад решетките, защото не е внесъл паричната гаранция от 50 000 лева

 

Миналата седмица Манукян беше уволнен като шеф на Тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Негови познати разкриват, че по време на престоя си в ареста Манукян безусловно се е стопил от стрес и от позор - измършавял с над 10 кг.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Петко Писков Атанас Георгиев Левон Манукян Румен Бечев ДМС Найден Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР