Схемата на трафика с мигранти, който завърши с 18 загинали

...
Схемата на трафика с мигранти, който завърши с 18 загинали
Коментари Харесай

Случаят „Локорско”: Мигранти са се прегръщали с мъртвите си другари, схемата се разплита

Схемата на трафика с мигранти, който приключи с 18 починали в зарязан камион край Локорско, стартира да се разплита.

Част от обвинените по случая са дали подробна информация, разкри Христо Кръстев, зам.-градски прокурор.

„ Вчера бяха разпитани обвинените и част от тях дадоха подробни пояснения във връзка незаконната скица, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се поддържат от другите доказателства ”, сподели Кръстев пред Нова телевизия.

Той не влезе в елементи поради следствието, в Бургас ще се прави следствен опит през днешния ден.

По думите на прокурор Кръстев казусът е част от трансгранична незаконна активност. А ръководителят е имал връзки в Турция и Сърбия. Разпитани са и мигрантите, които са в положение за това. Те са разпознали част от лицата.

Тайникът не бил приспособен за 52 индивида

„ Тайникът е бил за към 40 индивида. Във въпросният ден, най-вероятно от лакомия, са качили 52 индивида ”, сподели Кръстев.

Неграмотността при направата на клетките е довело да гибелта на хората.

„ Тайниците са направени от доста положителни материали, имало е и обшивка с фолио. Целта е била обезвреждане на термокамерите по границите. Ние сме задържали по този начин наречените “мулета ”. Водещата причина е алчността. Другите аргументи са нелепостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е доста здрава и няма по какъв начин да я разбият. А са се ритали, с цел да се опитат да излязат “, сподели следователят от Националната следствена работа Мариан Маринов пред bTV.

Следователят зави, че миграните преди този момент са ходили и по горите преди да стигнато до камиона.

Мигрантите търсят вяра . Те също са жертви. Не знаят къде се движат, изтощени са, гладни са. Нечовешко е положението им. Били са подготвени да се наблъскат в тези камиони. Най-малкото момче беше 15-годишно “, сподели още Маринов.

Снимка: Прокуратура на Република България

Той изясни, че водачите са знаели, че транспортират хора. А когато слизат и отварят тайниците, побягват, тъй като гледката е ужасяваща.

„ Водачите не са знаели, че хората умират. Тези хора са си броили минутите. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оживелите е, че са се прегръщали със своите мъртви приятели “, сподели още Маринов.

Той добави, че един от разпитваните е обяснил, че е дал 7000 евро, с цел да бъде превозен до Германия.

Според следователя са хванати дребните риби в канала.

Проговори синът на водача на камиона-ковчег

Мъжът, карал камиона-ковчег, е Атанас Атанасов от Каблешково. Мъжът е съчетавал работата на заварчик и водач. Смята се, че точно в Каблешково са направени тайниците, в които били скрити мигрантите в камиона.

„ Според мен изобщо не е взел участие. Нямам никаква визия, нямам никаква информация той къде е “, съобщи синът на Атанасов.

Баща му е арестуван вечерта, когато се прибирал от работа. Цялото село било цялостно с полиция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР