Схемата на фамилията шефа на ВиК - малкият дял става

...
Схемата на фамилията шефа на ВиК - малкият дял става
Коментари Харесай

Роднини на Спартак Николов пазаруват евтини общински имоти

Схемата на семейството шефа на ВиК - дребният дял става огромен Шефът на ВиК с богат опит в покупко-продажбите
Как Община Пловдив се разпорежда с парцелите си, на какви цени ги продава и кой печели от покупко-продажбите? Има ли повтаряемост на компаниите, които най-често печелят търговете, и дали някои от тях не са свързани с разнообразни представители на локалната власт. Тези въпроси все по-често се задават в общественото пространство.

„ Марица “ потегли по следите на няколко сходни покупко-продажби през годините и откри, че няколко познати на обществеността другарски и роднински кръга съумяват да се възползват от щедростта на Община Пловдив в ръководството на недвижимата благосъстоятелност.

След обзор на обществения указател за разпореждането с общински парцели усещане вършат известните през последните години покупко-продажби с жилищностроителни кооперации, в които даден икономически индивид в последна сметка се оказва печеливш в процесите на очистване на съсобственост. ЖСК-тата, които като правна форма бяха позагубили своето значение през последните години, се „ съживиха ” с помощта на опциите, които дава администрацията.

От регистъра се вижда, че в интервала от 2012 до края на 2015 година кръг от свързани с Община Пловдив и близки до кмета Иван Тотев лица правят преференциални покупки на общински парцели. В тази скица взе участие и шефът на ВиК ЕООД Спартак Николов. Ето няколко образеца:

С решение №380 на Общинския съвет от 13 ноември 2014 година на компания „ Дякон Иларион Билд ” ЕООД посредством разпродажба на съсобственост се продава общинският дял от парцела на ул. „ Силистра ” 19 в регион „ Западен ”. Според брокери на недвижими парцели договорката е невероятно добра за купувача, защото цената на разгъната застроена повърхност в бъдещата постройка излиза към 28 евро на квадрат.

Управител на сдружението е Мария Кичукова. Това е тъщата на Спартак Николов. Целият имот е 484 кв. метра и съгласно остарелия проект е планувано застрояване до 10 метра (най-много три етажа). Както е известно, устройствените проекти се трансформират по искане на вложителите и сега на това място е издигната красива жилищна кооперация на пет етажа с огромни тераси и гаражи.

Преди договорката общината има 196.67/484 идеални елементи от парцела. Останалите две трети са благосъстоятелност на Надежда Михайлова. По закон при разпродажба на съсобственост администрацията не е длъжна да предлага каузи си на търг, а може да го предложи непосредствено на другия притежател. Процедурата за този терен се оказва толкоз значима, че Общинският съвет се занимава с нея в три свои сесии. С първото решение №65, гласувано на 28 февруари 2013 година, за общинския дял е избрана цена в размер на 38 100 лв. без Данък добавена стойност. Второто решение №468 се взима на 18 декември 2013 година и съгласно него Надежда Михайлова би трябвало да заплати на общината 39 300 лв. за същата идеална част от парцела. Двете поредни оценки с почти идентична цена са направени от „ Спеал 96 “ ООД.

И до момента в който вървят процедурите, с парцела се случва нещо извънредно любопитно - компания „ Дякон Иларион Билд " ЕООД се свързва с Надежда Михайлова и купува идеална част от парцела. Така сдружението, представлявано от тъщата на Спартак Николов, към този момент също е съсобственик и може да купи терена от Общината без търг. И в този миг, напълно в точния момент, идва третото решение на Общинския съвет по случая. То е от 13 ноември 2014 година Оценителят е заменен, а с това цената на парцела е понижена доста. Общината продава своя дял против 30 000 лв., макар че за 10 месеца нито може да настъпи овехтяване на остарялата къща, нито внезапно се е сринал пазарът на парцели. И този ход обаче си има пояснение, тъй като на новата, по-ниска цена покупател е компания „ Дякон Иларион Билд ” ЕООД с шеф Мария Кичукова, а не първата правоимаща Надежда Михайлова.

С недвижима благосъстоятелност в кооперацията се снабдява и различен родственик - Тодор Кичуков. Със самото строителство на новата кооперация на ул. „ Силистра “ 19 се заема добре познатата компания „ Демилекс ” - същата, която строи и 10-етажния билдинг „ Лаута Гардън ”.

ЖСК „ Дякон Иларион ” получава от Община Пловдив и различен парцел. Той се намира на бул. „ Марица ” 50, в регион " Централен ". С решение на Общинския съвет от 1 август 2013 година на " Дякон Иларион " са продадени на търг 409 кв. метра за 473 558 лв.. Впоследствие парцелът е импортиран като непарична вноска в сдружението „ Дякон Илирион Билд ” ЕООД с шеф Мария Кичукова, което очевидно има съществени проекти за присъединяване в имотния пазар под тепетата и на процедура в никакъв случай не е имало желание да бъде ЖСК - съдружие на хора за да си построят кооперация, в която да живеят. И тук със строителството се заема познатата ни към този момент " Демилекс ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР