Схемата е същата като на криптокралицата Ружа ИгнатоваПърви се оплакали

...
Схемата е същата като на криптокралицата Ружа ИгнатоваПърви се оплакали
Коментари Харесай

NEXO продавала виртуални, прибирала реални пари

Схемата е същата като на криптокралицата Ружа Игнатова
Първи се оплакали клиенти от Англия и Северна Ирландия предишното лято 

В Съединени американски щати предложили 36% рентабилност

Схемата, по която са работили NEXO е като тази на One Coin - криптопирамидата, основана от българката Ружа Игнатова, научи “Труд news ” от специалисти, наблюдаващи следствието. Накратко те я обясниха по този начин - заплащат се същински пари против виртуални, за които клиентите чакат да получат по-висока рента от тази, която оферират банките. Включилите се първоначално настина получават, след това доходността се финансира от идващите. Групата се разраства, най-после босът изчезва, а след него остава следа от парцели, яхти и творби на изкуството.

Както заяви “Труд news ”, в петък прокуратурата повдигна обвинявания на четирима от групировката NEXO, като категорично отхвърли да уточни имената им. На двама от тях бе избрана парична гаранция от 1 млн. лева, а други двама бяха оповестени за търсене. Неофициално стана известно, че търсените са съоснователят на NEXO Антони Тренчев и изпълнителният шеф Коста Кънчев. Смята се, че двамата са в Дубай и то не от предходната седмица, а още от есента на предходната година, когато компанията им балон стартира да издиша.

Дейността на NEXO по криптобанкиране е била изцяло действителна при основаването на компанията през 2018 година и в началото доходоносна за клиентите им, описаха източниците на “Труд news ”. Срещу действителни финансови принадлежности - долари, английски лири, евро, акции, търгувани на фондовите тържища, са купували NEXO-токени. Това е едноименна виртуална валута - нещо като жетони на NEXO, които могат да се продават, заменят или дават назаем, като се считат, че имат покритие в разнообразни виртуални валути, най-популярната от които е биткойн. С други думи клиентът на криптобанката става собственик на портфейл, от който чака висока годишна рентабилност и на NEXO-токени - виртуална валута, която може да вземат участие в оборот по-лесно от биткойните да вземем за пример.

В последните 2-3 години цената на криптовалутите непрекъснато се усилват и това видимо кара вложителите в NEXO-токени да считат, че са на облага. Но стартират и проблемите на NEXO, защото управляващите в Съединени американски щати желаят възбраната на активността на криптобанката, като част от претекстовете са за нереално предлаганата рентабилност от 36%.

Разследването в България, по което се организира акция предишния четвъртък в София, не е първото против NEXO, подчертаха източниците на “Труд news ”. Според тях първото започва във Англия и измежду главните очевидци на Острова се оказва един от създателите на NEXO - Георги Шулев. Той напуща компанията две години след основаването є, точно поради противоречие с превръщането на криптобанката в класическа финансова пирамида.

През септември 2022 година от Британската организация за битка с престъпността влизат в контакт с ДАНС, защото в Англия и Северна Ирландия внезапно се усилват жалбите и сигналите на английски и ирландски жители. Те били обезпокоени от информациите за NEXO, идващи от Съединени американски щати, вземат решение да се отдръпват от криптобанката. Но се оказало, че портфейлите им с NEXO-токени са много изтънели, а в случай че въобще може да се приказва за облаги, те са много под предстоящите.

Паралелно с осъществената връзка с ДАНС от английските следствени служби изпращат на българските си сътрудници и специфичен програмен продукт, който разрешава в действително време да се следи активността на NEXO. По същото време - септември 2022 година, в Националната следствена работа е образуван и отдела по Киберпрестъпност, който стартира работа в екип с специалистите от ДАНС и ГДБОП. В края на ноември у нас гостува делегация от Англия, която организира едноседмичен семинар с наши проверяващи, като доста евентуално е една от обсъжданите там тематики да е била и обвързвана с NEXO. 



Съоснователят на NEXO Антони Тренчев и изпълнителният шеф Коста Кънчев, станали жители на Обединените арабски емирства.



Паралелно с инспекциите в България английското финансово разузнаване открива, че от компанията NEXO стартира всеобщо да се вършат транзакции към швейцарски банкови сметки в евро, долари, английски лири и швейцарски франкове, за които оперативната информация сочи, че са на Антони Тренчев и Коста Кънчев. Истинските, а не виртулани койни, токени или жетони, постъпват най-вече в една уважавана швейцарска банка, учредена през 1805 година А още от лятото 2022 година на Тренчев и Кънчев заобикалят да влизат на територията на Европейския съюз и Англия. Двамата са задоволително богати, с цел да се снабдят с поданство в Обединените арабски емирства. За Тренчев има данни, че също като упоменатата Ружа Игнатова, има и немски паспорт.

35-годишният някогашен народен представител от Реформаторския блок е роден на 15 март 1987 година в Мюнхен. Неговият татко Антони Тренчев, по това време е бил сътрудник на Второ основно ръководство на Държавна сигурност в Германия. Работел е под агентурното име “Петров ” от 1982 година, а за по-демократично, досието му е напълно заличено през 1990 година

Сред най-големите нелепости, които се пускат от политиците в последните 2-3 дни, могат да се откроят две, считат специалистите, осведомени с следствието. Едната от тях е, че акцията е имала за цел да провали даването на третия мандат на Демократична България, или въобще съставянето на постоянен кабинет, защото следствието у нас на процедура тече от месеци. Втората нелепост е, че акцията трябвало да попречи на плановете недоносчета за следствие на основния прокурор, в които се оферират намерено антиконституционни механизми за интервенция в правосъдната власт.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Разследването не е политическо, не се търси кой е правил дарения


“Провежда се следствие против проведена незаконна група с световна интернационална незаконна активност, засегнала ползите на жителите на разнообразни страни. Извършените преводи посредством криптобанката NEXO за 5-годишен интервал възлизат на 94 милиарда $. Групата е работила от 2018 година и е била основана с користна цел за данъчни закононарушения, пране на пари, компютърни измами, банкова активност без лиценз ”. Това съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор пред БНР.

Прокурор Милева добави, че по формираното досъдебно произвеждане България ще си спомага с интернационалните специалисти, и ще би трябвало да се ангажира самостоятелен интернационален инспектор, който да изследва в елементи активността на криптобанката.

“С дейностите си прокуратурата не цели политически резултат и на досъдебното произвеждане не е обект кой какви дарения е правил. През последните години, когато прокуратурата стартира следствие, в което се визира нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинявания. Нека спрем да нападаме институциите! Това се трансформира в народен спорт - атакуването на институции и обособени персони ”, разяснява още прокурор Милева и напомни, че от години разследвани лица, с цел да се защитят, нападат прокуратурата с политически причини.

От групировката заличават следи в интернет
Потребители изтеглили $158 млн. от NEXO за денонощие
Трият, до момента в който тече конференция

Броени часове след разкритията, че криптобанката е осъществявала прехвърляния на виртуални валути, заобикаляйки интернационалните наказания против Русия, както и че през платформите на компанията са правени преводи към терористични организации, профилът на NEXO на британски език в Wikipedia бе премахнат. В същото време страницата, която е на български език, към момента е налична.

Едно от обясненията за изгубването може да е желанието на българските притежатели на криптобанката да предотвратят разпространение на информацията за незаконната им активност на британски език в интернет. Още повече, че страницата на NEXO на британски език в Wikipedia е изтрита в 16.06 ч българско време в петък, до момента в който течеше конференцията на управляващите у нас и се обясняваха разкритите ден по-рано незаконни схеми.

Световни организации и изключително тези, които са профилирани във финансови вести като Ройтерс, Файненшъл таймс, Блумбърг, в четвъртък и петък оповестиха детайлности за акцията в България. Това докара до незабавна реакция на консуматори на услугите на NEXO, като съгласно разнообразни изявления в първото денонощие след акцията, тегленията от криптобанката възлизат на 158 млн. $.

Интерпол и ФБР не престават издирването на крипторкралицата
Ружа не се отхвърля от парцел за 13,5 млн. лири в Лондон
Вътре е картината “Червен Ленин ”



Криптокралицата Ружа Игнатова - търсена с алена бюлетина от Интерпол и измежду 10-те най-издирвани от ФБР нарушители, претендира за безценен неподвижен парцел в Лондон. Нейни юристи са предявили формален иск за апартамент на стойност 13,5 млн. лири, оповестява вестник “Таймс ”, представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието напомня, че Ружа Иганотав е в неопределеност от 2017 година От нейно име юристи са предявили формален иск за мезонет с четири спални и плувен басейн. Там има и творби на изкуството на стойност 500 000 лири, в това число и картината “Червен Ленин ” от Анди Уорхол.

От 2016 година парцелът е благосъстоятелност на анонимна фиктивна компания, в този момент обаче Игнатова публично предявява искания към него и е посочена като “действителен притежател ”. Собствеността є е записана предходната седмица, сочи “Таймс ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР