Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След

...
Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След
Коментари Харесай

Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите чакат бюджетът на Политическа партия да мине в Народното събрание. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а " Топлофикация София " ще се окаже с нов притежател. " Булгаргаз " има вземания от " Топлофикация София " в размер на 750 млн. лв.. Отделно БЕХ има вземания от " Топлофикация София " в размер на към 800 млн. лв.. Общо това са 1 милиард и 550 млн. лв.. В проектозакона за държавния бюджет в член. 109, алинея 1, Министерство на финансите планува страната да придобие вземания на БЕХ и " Булгаргаз " от " Топлофикация София " с номинален размер до 1 600 000 000 лв.. Това ще стане по цена, избрана от самостоятелен оценител. Какво значи това?

Това значи, че преди да бъде осъществена договорката за покупко-продажбата на тези вземания, лицензираният оценител ще би трябвало каже какъв брой в действителност костват тези 1 милиард и 600 милиона лв. вземания. Тази оценка ще се основава на риска и опциите за събираемост на вземанията и може да стигне да вземем за пример до 50-60% от действителната им стойност. А за какво не и по-малко. Най-вероятно БЕХ ще изкупи вземанията на " Булгаргаз ", с цел да поеме целия финансов удар. И по този начин обективно видяно фактурите по номинал 1 милиард и 600 милиона лв. ще бъдат продадени като обезценени за оперативно прилагане от отрасловото министерство. Oстаналата част от парите до размера на номинала ще се трансфорат във финансова загуба за БЕХ, т.е. холдингът ще се декапитализира. Какво следва по-нататък?!

Държавата като притежател ще продаде тези добити фактури на избран покупател. И този покупател най-вероятно към този момент е определен, а договорката е обещана. Схемата се прави, с цел да се изчистят задълженията на " Топлофикация София ". И в същото време определеният покупател да придобие вземанията от страната на по-ниска цена. И когато отиде при топлофикационното сдружение, той ще им съобщи следното: " Господа, имате отговорности за 1 милиард и 550 млн. лв.. И би трябвало да ги изплатите! ". Но " Топлофикация София " няма да е в положение да ги изплати. И тогава купувачът може да изиска сдружението да бъде оповестено в неплатежоспособност. Или да изиска да придобие дял по по този начин известната скица дълг против благосъстоятелност. Защото купувачът ще е платил половината или една трета, или една пета от номиналната стойност на вземанията, само че действително ще държи актив за 1 милиард и 550 млн. лв.. Следователно купувачът може да стане мажоритарен притежател на " Топлофикация София ". В момента притежател е Столична община. Акционерният капитал на сдружението е 107 млн. и 649 хиляди лв.. Тоест купувачът, който ще държи отговорностите на сдружението, просто ще го погълне.

Схемата за придобиването на " Топлофикация София " е класическа скица, по която по време на прехода се приватизираха доста апетитни сдружения. Първо преднамерено задлъжняваш сдружението, след което го прибираш на безценица. Обърнете внимание, че през 2021 година отговорностите на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " са 47 милиона лв., а единствено година по-късно отговорностите стават 700 млн. лв.. Петнайсет пъти повече! Новият мажоритарен притежател ще дефинира всичко, цени, снабдители, мениджмънт и прочие Това е заобиколно придобиване на " Топлофикация София " от частна корпорация, със съдействието на страната, под ръководството на Политическа партия. По принцип СОС би могъл да се опълчи на сходна договорка, само че обстановката по този начин ще бъде отиграна, че няма да се опълчи. Ще се върви напред кампанийно с лозунга: ние оказваме помощ на " Топлофикация София " да се оздрави, да се ръководи по-добре, да се спрат течовете, столичани да имат по-добра топлофикационна услуга, на кого му е нужно едно постоянно задлъжняло сдружение, дано някой частник да се разправя и други такива манипулационни техники за образуване на публичния мироглед по тази тематика. Само че привлекателността на " Топлофикация София " се състои в това, което написа във финансовия доклад на самото сдружение: " Като максимален консуматор на газ в България с близо една трета от цялото ползване на газ въобще сдружението доставя сила на близо 20% от популацията на страната ". Всички други лозунги по обезценяване на цената и бизнес смисъла на " Топлофикация София " стават невалидни. Това е сдружение със стратегическо значение, което предлага услуга от публичен интерес на хиляди семейства, институции, лечебни заведения, детски градини и други, балансирайки потреблението на сила в градската система. Един добър управленец би вкарал " Топлофикация София " под шапката на БЕХ, с цел да може БЕХ да стартира да оздравява сдружението. И с цел да може " Топлофикация София " да стане част от забранителния лист за приватизация. Но днешният управленец води война с БЕХ, тъй като холдингът му пречи на желанията за гаражна ликвидация и безредие. Порочният кръг на струпване на газов дълг, изкупуване на вземанията от БЕХ и генериране на нов дълг, несъмнено би трябвало да се пресече. Но дано не подаряваме златни кокошки на външни и вътрешни хищници, които изрично ще ги употребяват както за обогатяване без възстановяване на услугата, по този начин и за политически цели. Всеки снабдител на комунални услуги може да смъкна всяко държавно управление.

Трябва да отбележим, че Асен Василев сполучливо следва своя проект за привършване на БЕХ. Още през 2021 година Политическа партия сложиха настояването си БЕХ да бъде закрит и методично работят в тази посока. Финансовият министър източи енергийните сдружения в БЕХ, които генерираха колосални облаги за 2022 година В средата на тази година от БЕХ предплатено беше изтеглен дял в размер на 800 млн. лв. за 2023 година на база на междинния доклад към 30 юни. Беше изтеглена и неразпределената облага от минали години. Общо 1 милиард и 440 млн. лв. са изведени от БЕХ, вижда се в доклада на самото сдружение. И в този момент БЕХ ще понесе следващия финансов удар! Асен с лекост трансформира печелившите сдружения в губещи. Следващият финансов министър би трябвало да е вълшебник, тъй като пари няма да има. На разсъмване след тъмната нощ на дългите енергийни схеми, проведени от Политическа партия, ще имаме разорени енергийни сдружения, плячкосана " Топлофикация ", извадени " Булгартрансгаз " и ЕСО от БЕХ за ликвидация, закриване на въглищните централи и мините, фотоволтаична химера и фантасмагории на тематика горещи минерални води и нови атомни блокове, погубен, смешен и незапознат газов снабдител - " Булгаргаз ". Погром върху енергийния бранш, в това число компрометиране на нефтената рафинерия и слагане под въпрос на опцията й за работа. Толкова от Политическа партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР