Схема за трафик на органи в болница Лозенец. Направени са

...
Схема за трафик на органи в болница Лозенец. Направени са
Коментари Харесай

Схемата за незаконни трансплантации в болница Лозенец е действала 2 години

Схема за трафик на органи в болница " Лозенец ". Направени са 14 бъбречни трансплантации на чужденци, които нямат роднинска връзка по сред си. Схемата е работила от 2 години. Документите отиват в прокуратурата. Лечебното заведение е източвало и Здравната каса, заяви служебният здравен министър. От през днешния ден управлението на болничното заведение е освободено.

От 2019 година до края на април тази година в болница " Лозенец " са осъществени 14 бъбречни трансплантации от живи донори на чужденци. Донорите са младежи от Молдова и Украйна.

" Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и така нататък Има всички учредения да се счита, че те не са родственици между тях ", сподели доктор Стойчо Кацаров - министър на опазването на здравето.

По закон у нас са неразрешени трансплантациите от жив донор на хора без роднинска връзка. Има доказателства, че в болница " Лозенец " процедурата не е спазена.

" За част от случаите има информация от съответните страни, страните на реципиентите Израел, че това са подправени самоличности, че това не са техни жители. И тези документи са постъпили в Министрество на опазването на здравето, само че не е последвала никаква реакция ", изясни доктор Стойчо Кацаров.

Тепърва ше се обяснява с какви документи са влизали у нас донорите и реципиентите. Преди към месец е засечено и друго нарушаване. При донороска обстановка вместо първия подобаващ, за черен дроб, който трябвало да бъде трансплантиран във ВМА е извикан четвъртия в листата с чакащи.

" Трансплантиран е в " Лозенец " не във ВМА. Заемала е пост в държавната администрация. може би най-високия ", добави доктор Стойчо Кацаров.

И още болница " Лозенец " е получила пари от Здравната каса за към 60 пациенти, които действително не е лекувала.

" В деня, в който е назначена инспекцията, болничното заведение е върнала парите и обяснила, че е техническа неточност ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.

Болницата е в тежко финансово положение, а поради нарушаванията управлението й е освободено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР