Схема за романтични измами в социалните мрежи е разкрита в

...
Схема за романтични измами в социалните мрежи е разкрита в
Коментари Харесай

Българин завлече от Чехия шест дами със 178 000 лв., след свалки в социалните мрежи

Схема за " сантиментални " измами в обществените мрежи е разкрита в границите на интернационална интервенция, извършена в Чехия и България. Задържани са двама български жители - 28-годишен мъж от Аксаково и 79-годишна столичанка. За случая оповестиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Акцията е извършена през вчерашния ден от чиновници на Главна дирекция " Национална полиция ", Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив и чиновници на чешката полиция. Едновременно са осъществени инспекции на адреси в чешкия град Пилзен и в София.

Разследването почнало в края на предходната година, когато стара жена от Първомай подала сигнал, че е станала жертва на машинация. Впоследствие били открити и други оплетени в схемата на територията на страната, като пострадалите били ощетени с общо над 200 хиляди лв..

Оказало се, че измамникът е 28-годишен мъж от Аксаково с букви Р. Р., който живеел в Чехия от към две години. След съгласуваност сред управляващите в София и Пилзен той бил открит и арестуван в чешкия град. От употребени от мъжа жилище и автомобил са конфискувани мобилни апарати, симкарти, картодържачи и полезности. Предстои процедура за предаването му на правосъдните управляващи в България.

Разплетена е и схемата, по която е работил измамникът - завързвал онлайн запознанства с възрастни дами от България, като комуникирал с тях в обществените мрежи и мобилни приложения, в които се представял с разнообразни имена - Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е състоятелен мъж, притежател на транспортна компания, хотел и ресторант. С времето почнал да води с тях по-лична връзка. Обещавал им разнообразни типове услуги от битов темперамент, както и бъдещо общуване. Той успявал да провокира мощни прочувствени усеща у дамите. Впоследствие желал помощ от тях в пари или полезности, като им обяснявал, че е изпаднал в затруднено материално състояние, влошено здравословно положение, че претърпял злополука, че трябвало да заплаща разходи правосъдни каузи и други Мъжът получавал парите по банков път или посредством системите за бързо заплащане.
 Министерство на вътрешните работи задържа две възрастни дами за лъжлива скица с недвижими парцели
Министерство на вътрешните работи задържа две възрастни дами за лъжлива скица с недвижими парцели

Лицата са известни на полицията с предходни обири и измами

По време на задържането на измамника в Пилзен в София е задържана негова помагачка - 79-годишна столичанка в букви Ф. Г. Извършени са претърсвания, при които са открити и конфискувани движимости и предмети, свързани с незаконната скица. Мъжът насочвал към старата столичанка част от дамите, които убедил да му оказват помощ, само че нямали средства. Представял я за своя счетоводителка . Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те теглили заеми. Предавали на " счетоводителката " парите, част от които, според предварителната спогодба, тя изпратила на мъжа, а другите задържала за себе си.

Срещу мъжа е повдигнато обвиняване за това, че в интервала от 29 октомври 2022 година до 29 май 2023 година е въвел в подвеждане шест дами на възраст от от 50 до 70 години в градовете София, Първомай, Бургас, Поморие, Велико Търново, Габрово, Пловдив и Варна, като ги е ощетил с общо 178 897 лв. - закононарушение по член 211 вр. член 210 ал.1 т.5 вр. чл.209 ал.1 вр. чл.29 ал.1 вр. член 26 вр. чл.20 алинея 2 и ал.4 от Наказателния кодекс.

Като обвинена по същото досъдебно произвеждане е привлечена и 79-годишната му помощничка - за това, че от 22 ноември 2022 година до 20 юни 2023 година в съучастничество в мъжа е основала и поддържала подвеждане у три дами на 75 година, 65 година и 66 година в София и Враца, като ги завлякла с 27 500 лв. - закононарушение по член 209 ал.1 вр. чл.26 вр.чл.20 ал.2 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс. Тя е арестувана за период до 72 часа с прокурорско разпореждане.

Разследването продължава под надзора на Районната прокуратура в Пловдив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР