Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване

...
Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване
Коментари Харесай

Комитова: Източват бюджета чрез схема за срутища и пътища

Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за подсилване на срутищата и създаване на пътища разкри на брифинг районния министър Виолета Комитова.

Тя разкри, че от над 80 плана за подсилване на срутища е изпълнен единствено един - този за Рилския манастир. По всички останали не се работи, а срокът на плановете изтича в края на 2021 година

Констатациите ни от инспекциите на " Автомагистрали " и на свлачищата съответстват с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 плана, е единствено един изпълнен. Под план се схваща нещо, което е нарисувано на хартия и е с позволение за градеж. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройство Виолета Комитова.

Тревогата на Министерство на регионалното развитие е, че поради късия период, плановете за укрепването на свлачищата няма да бъдат приключени. Такава скица имало и в " Автомагистрали ".

" Първо имаме прескочени публични поръчки, по-късно имаме компании, които сами си дефинират цените. Трето - има голям капиталов риск, защото са дадени едни пари на компании, които не са били нужни по това време. Това са огромни пропуски, осъществени от ръководителя на " Автомагистрали " господин Беличев ", изясни Комитова.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се върнат публичните поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се вършат на инженеринг. Според нея би трябвало да има 84 компании, които да се оправят с 84-те свлачища.

" Това значи, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лева на 25 компании, сме могли да включим 250 компании, които са дребни и междинни предприятия ", изясни министърът.

Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при автомагистралите има сдружения – шапки, добави министърът на стопанската система Кирил Петков.

Очаквайте детайлности....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР