схема НСИБроят на заетите на пазара на труда във Варна

...
схема НСИБроят на заетите на пазара на труда във Варна
Коментари Харесай

НСИ: Броят на заетите на пазара на труда във Варна и областта се покачва

схема Национален статистически институт

Броят на заетите на пазара на труда във Варна и региона се повишава, сочат данни на Национален статистически институт. 

През четвъртото тримесечие на 2022 година общият брой на заетите лица в област Варна е 241 000, от които 132 100 са мъже, а 108 900 са дами. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2021 година общият брой на заетите лица се усилва с 5.7%.
Коефициентът на претовареност в региона през четвъртото тримесечие на 2022 година е 60.6% (при
54.9% за страната), надлежно 69.2% за мъжете и 52.7% за дамите. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2021 година този коефициент е по-висок с 3.2 процентни пункта, като при мъжете увеличението е с 1.6 процентни пункта, а при дамите - с 4.7 процентни пункта. 

По брой на заетите лица област Варна е на трето място в страната след област София
(столица) и област Пловдив, а по коефициент на претовареност е на второ място след област София (столица).

През четвъртото тримесечие на 2022 година заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 235 900, като 128 300 от тях са мъже, а 107 600 са дами. Спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година общият брой на заетите лица в тази възрастова група се усилва с 12.8 хиляди, или с 5.7%. 

Коефициентът на претовареност за популацията на възраст 15 - 64 навършени години е 77.0%,
надлежно 83.0% за мъжете и 71.0% за дамите. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2021 г. общият коефициент е по-висок с 4.1 процентни пункта, като при мъжете коефициентът се увеличава с 1.6 процентни пункта, а при дамите - с 6.8 процентни пункта. 

Наблюдението на работната мощ е извадково и се организира непрестанно, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата интензивност на популацията на възраст 15 и повече навършени години. То обгръща елементарните семейства. Домакинствата, участващи в изследването, са подбрани на инцидентен принцип и се интервюират посредством персонално изявление.
Наблюдаван интервал - характерностите на всяко интервюирано лице се отнасят за състоянието му през избрана календарна седмица.
Заети са лицата на възраст 15 - 89 навършени години, които през следения интервал:
- правят работа даже за един час, за което получават работна заплата или различен доход;
- не работят, само че имат работа, от която краткотрайно отсъстват заради годишен отпуск, болест, отпуск при раждане и развъждане на малко дете и други.
Коефициент на претовареност - относителният дял на заетите лица от общото население (в
съответната група).
При оценката на резултатите за четвъртото тримесечие на 2022 година са употребявани предварителни данни за популацията на страната към 30.09.2022 година, получени на база текущата демографска статистика, в които не са отразени данните от Преброяване 2021. Изключено е популацията, живеещо в групови семейства.
Както при всяко извадково наблюдаване, данните от Наблюдението на работната мощ са
обременени с неточности, дължащи се на извадката (стохастични грешки). По-подробни данни от Наблюдението на работната мощ за четвъртото тримесечие на 2022 година могат да се намерят на уеб страницата на Национален статистически институт - www.nsi.bg, раздел „ Пазар на труда “, 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР