Shell все още търгува с руски газ повече от година,

...
Shell все още търгува с руски газ повече от година,
Коментари Харесай

Shell все още търгува с руски газ, въпреки обещанието да спре

Shell към момента търгува с съветски газ повече от година, откакто даде обещание да се отдръпна от съветския енергиен пазар, написа Военновъздушни сили.
Прочетете още
Компанията е взела участие в съвсем една осма от съветския експорт на газ за кораби през 2022 година, съгласно разбор на акцията Global Witness.

Олег Устенко, консултант на украинския президент Владимир Зеленски, упрекна Shell в приемане на " кървави пари ".

Shell сподели, че покупко-продажбите са резултат от " дълготрайни договорни задължения " и не нарушават закони или наказания.

Съвсем неотдавна, на 9 май, голям танкер, кадърен да транспортира повече от 160 000 кубични метра газ, компресиран в течна форма - полутечен природен газ или LNG - изтегли от пристанището Сабета, на полуостров Ямал в далечния север на Русия.

Този товар беше закупен от Shell, преди да се насочи към крайната си дестинация Хонконг.

Това е един от осемте товара LNG, които Shell е закупила от Yamal тази година, съгласно данни от базата данни Kpler, оценена от Global Witness.

Миналата година Shell представляваше 12% от търговията с LNG по море в Русия, пресмята Global Witness, и беше измежду петте най-големи търговци на LNG с генезис от Русия през тази година.

През март 2022 година, в седмиците след нахлуването в Украйна, Shell се извини за закупуването на товар с съветски нефт и съобщи, че има намерение да се отдръпна.

Shell каза, че ще спре да купува съветски нефт, ще продаде своите бензиностанции и други бизнеси в Русия, което и направи. Компанията също по този начин приключи взаимните си предприятия с държавния енергиен колос Газпром.

И сподели, че ще стартира „ поетапно евакуиране от съветски петролни артикули, тръбопроводен газ и LNG “. Но предизвести, че това ще бъде „ комплицирано предизвикателство “.

Оттогава продължава да приема товари с полутечен природен газ от две съветски пристанища, това в Ямал и едно в Сахалин в Далечния изток.

Shell беше миноритарен вложител в газовия план в Сахалин, само че се отхвърли от това изказване през септември предходната година, откакто съветското държавно управление трансферира акциите си на локален бизнес - и от този момент не взема газ от Сахалин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР