Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа за 1,9

...
Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа за 1,9
Коментари Харесай

Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа

Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа за 1,9 милиарда евро. Това е следващото изпитание на английската петролна компания да диверсифицира енергийното си портфолио и да понижи зависимостта си от изкопаемите горива, написа Financial Times.

Сделката за датската компания Nature Energy е знак за възходящия интерес на промишлеността към така наречен възобновим природен газ, откакто предишния месец съперникът на Shell – BP, разгласи плануваното придобиване на Archaea Energy, регистриран в Съединени американски щати производител на биогаз. Тогава договорката беше на стойност 4,1 милиарда $.

Биометанът е химически еднакъв на природния газ, само че се създава посредством преправка на селскостопански, промишлени и битови боклуци. От останки от аграрни култури, скотски тор и промишлени действия посредством " анаеробно разграждане " - развой, при който бактериите разграждат органични субстанции в среда без О2, се получава биогаз. След това той се пречиства в биометан посредством добиване на въглеродния диоксид и може да бъде третиран по еднакъв метод с природния газ в тръбопроводната мрежа.

Nature Energy, учредена през 1979 година като дистрибутор на природен газ, основава първата си апаратура за биогаз в Дания през 2015 година Сега тя разполага с 14 съоръжения и създава към 3000 барела нефтен еквивалент биометан на ден. Компанията и нейните 420 чиновници в Европа и Северна Америка в началото ще работят като дъщерно сдружение на Shell под съществуващата марка Nature Energy.

" Придобиването на Nature Energy ще добави европейска индустриална платформа и водопровод към съществуващите планове на Shell за произвеждане на природен газ в Съединените щати ", разясняват от компанията в прессъобщение за договорката. " Ще използваме това придобиване, с цел да изградим интегрирана верига за основаване на стойност в международен мащаб в миг, когато политиките за енергиен преход и желанията на клиентите алармират за мощен растеж на търсенето през идващите години. "

Европейски Съюз упорства за бързо увеличение на производството на биогаз, защото се стреми да понижи зависимостта си от природния газ от Русия. Съюзът удвои задачата си за произвеждане на биометан до 35 милиарда куб. м до 2030 година

Затова сходни начинания като тази на Shell не липсват. TotalEnergies, да вземем за пример, си партнира с Veolia за произвеждане на биометан от отпадъчни води, а Engie и колосът в контейнерните транспорти CMA CGM през юни се договориха да влагат взаимно в цех за биометан във френския пристанищен град Хавър.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР