Shell Exploration & Development, която търси и проучва за нефт

...
Shell Exploration & Development, която търси и проучва за нефт
Коментари Харесай

"Шел" подготвя сондаж за газ в блок "Хан Кубрат"

Shell Exploration & Development, която търси и изследва за петрол и газ в блок " Хан Кубрат " в дълбоките води на Черно море, приготвя първия си изследователски сондаж. Това се схваща от капиталово съобщение до министъра на околната среда, представено от capital.bg.

Блокът " Хан Кубрат " (преди прочут като " Силистар " ) е с обща повърхност от близо 7 хиляди кв.м.

Предложението на компанията в този момент е да извърши изследователски сондаж в блока. Предвижда се площадката да е на към 60 км от брега, където водата е с дълбочина 1200-1500 м. Очаква се работната стратегия да продължи сред 70 и 90 дни в интервала от септември 2018 до края на 2019 година

За изследването ще се употребява стандартна технология за офшорно сондиране. Тъй като интервенциите ще се правят в намерено море, няма да бъдат изграждани пътища или инфраструктура. Компанията планува да употребява съществуващи уреди в локалните пристанища и летища - най-вероятно в региона на Варна, само че като опция се преглежда и пристанище Бургас.

По контракт Shell Exploration & Development би трябвало да влага 18.6 млн. евро в 2D и 3D сеизмични изследвания и в ограничения за запазване. Отделно компанията заплати и бонус на страната от 4.9 млн. евро. Договорът й е петгодишен до 2021 година с алтернатива за удължение. Компанията държи правата за изследване и в прилежащия блок в турски води, където още преди три години беше изработен сполучлив сондаж.

В края на предходната година френската енергийна компания Total, която дружно с Repsol и OMV държи правата за изследване в блок " Хан Аспарух " в северната част на Черно море, разгласи, че приготвя трети изследователски сондаж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР