Шекспир вярвал, че никога няма да намерите жена без отговор.

...
Шекспир вярвал, че никога няма да намерите жена без отговор.
Коментари Харесай

Истории зад датата: Защо 8 март е ден на жената?

Шекспир вярвал, че в никакъв случай няма да намерите жена без отговор. Какво в действителност честваме през днешния ден?

Емоциите и любовта към дамите, която демонстрираме през днешния ден с букет цветя, благ жест, подарък или стихотворение, е прелестна, само че бяга от същинския смисъл на интернационално приетата дата.

8 март е определен за Международен ден на дамата от Организация на обединените нации през 1977 година по аргументи, които нямат нищо общо с майчинството, любовта или пък политическите режими.

Основното предпочитание е да са откри миг, в който да се уважи делото и битката на дамите, осмелили се да бъдат самостоятелни финансово, да се преборят за равни права по отношение на мъжете във всяка сфера на живота.

Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички на 8 март 1857 година в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг срещу неприятните условия на труд и ниските заплати.

И с цел да не бъдем голословни - дано да персонализираме нещата: Предложението за специфичен женски ден е на немската активистка Клара Цеткин, с цел да може всяка година в първите дни на пролетта да се активизират мощните и смели дами.

Точно за една смела жена и нейната смелост ще стане дума в този момент. Абсолютно съвпадане – красиво, че на днешния ден през 1910 година френската авиаторка Реймонд де Ларош става първата жена, получила пилотски лиценз.

По това време свидетелства за водач са били нужни единствено за тези, които ръководят самолети за търговски цели. Но едно тънко парижко момиче с въодушевление към мотоциклети и коли си сложило задачата да се научи да лети.

Вдъхновена от демонстрациите на братя Райт с моторен полет в Париж, Реймонд основала контакти в авиаторските среди и за малко време минала от полети с балон до триумфи и върхове за най-голяма, достигната височина, както и най-дълъг полет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР