Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората

...
Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората
Коментари Харесай

Ананиев иска ТЕЛК да загуби правото си да съветва инвалидите как да вземат пенсия

Шефовете на ТЕЛК към този момент няма да дават инструкции на хората с увреждания по какъв начин да получат инвалидна пенсия или да изискат трудоустрояване. Това плануват промени в правилника за работа на комисиите, препоръчани от здравния министър Кирил Ананиев.
Досега препоръките по какъв начин се получава инвалидна пенсия или трудоустрояване се даваха от шефовете на комисиите, напомня в. " 24 часа ".
Заявленията за явяване пред ТЕЛК към този момент ще може да се подават и от непосредствен на инвалида с пълномощие, а освен персонално или от легален представител, планува друга смяна.
НЕЛК ще може да анулира и да връща за ново изговаряне решения на ТЕЛК единствено когато предоставената здравна документи не показва изцяло здравословното положение на лицето. Така щяла да се редуцира процедурата по освидетелстване на инвалидите.
Медицинските документи за пред ТЕЛК и проучванията пък ще би трябвало наложително да носят име и УИН на лекаря, който ги е направил, дата на сформиране и име и адрес на болничното заведение. Според Ананиев по този начин ще се понижат случаите, когато се постанова инвалидът персонално да се яви пред комисията.
Освен това от ТЕЛК ще може да желаят спомагателни документи по електронен път. По имейл ще викат инвалидите и на обзор, в случай че са декларирали е-поща.
В съвещанията на ТЕЛК към този момент няма да е наложително да взе участие експерт по всяка съответна болест. Така се преодолява казусът с неналичието на задоволително експерти, който блокираше работата на комисиите.
Ще бъде построена и единна национална осведомителна база данни за всички лица, минали през здравна експертиза. Тя ще се поддържа от НЕЛК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР