Шефовете на спецпрокуратурата, Иван Гешев (в средата) и на КПКОНПИ,

...
Шефовете на спецпрокуратурата, Иван Гешев (в средата) и на КПКОНПИ,
Коментари Харесай

Случаят Иванчева“ - най-голямата сума, която някога е задържана“


Шефовете на спецпрокуратурата, Иван Гешев (в средата) и на КПКОНПИ, Пламен Георгиев по време на конференцията в сряда, сн. БГНЕС

Арестът на кмета на столичния регион Младост Десислава Иванчева е поради пожелан и взет от нея рушвет в размер на 70 000 евро.

„ Това е най-голямата сума, която в миналото е арестувана “, разгласи в сряда шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите му на Иванчева ще бъде повдигнато обвиняване за приемане на подкуп в изключително огромни размери, което планува наказване от 10 до 30 години затвор.

Държавното обвиняване няма особена процедура по този текст от Наказателния кодекс, защото до момента в никакъв случай не е била залавяна сходна сума, изясни Гешев.

Разследващите позволяват, че в течение на производството могат да бъдат повдигнати и обвинявания за проведена незаконна група и даже за пране на пари.

Заедно с Иванчева обвинени по случая са Биляна Петрова и някогашен кмет на регион „ Младост “, който играел роля на медиатор в корупционната скица.

Гешев изясни, че доказателствата по делото включват показания на строителен бизнесмен, обезпечил въпросната сума, както и голям брой специфични разследващи средства.

Казусът е почнал с прокурорска инспекция през декември предходната година, прераснала в досъдебно произвеждане през февруари тази година. Първоначално проверяващите са имали данни за търговия с въздействие, упражнявана в община “Младост “, като впоследсдтвие били събрани и доказателствата за корупционната спекулация.

По думите на Гешев Десислава Иванчева е притискала въпросния строителен бизнесмен за общата сума от 500 хиляди евро, която е трябвало да бъде платена на няколко транша, с цел да даде тя зелена светлина за строителството на общо четири обекта с обща разгърната повърхност 49 хиляди квадратни метра.

Гешев уточни, че „ цената “ на Иванчева по принцип била на стойност 20 евро на квадратен метър, само че защото в тази ситуация ставало въпрос за доста огромен план, тя направила понижение „ за количество “.

По мотив рецензиите, че проверяващите държаха Иванчева и Петрова над 5 часа заключени с белезници пред Спортната палата в София, Гешев посочи, че маршрутът, по който се е движила кметицата не зависи от него и задачата е била тя да бъде хваната преди да хвърли или внесе парите в банка.

Дългият престоя на двете арестувани на улицата той изясни с бавната процедура по протоколиране на всяка една банкнота от крупната сума.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР