Шефката на украинския клон на Амнести интернешънъл(АИ) подаде оставка, като

...
Шефката на украинския клон на Амнести интернешънъл(АИ) подаде оставка, като
Коментари Харесай

Докладът на Амнести интернешънъл за Украйна предизвика гняв и осъждане, организацията не приема критиките

Шефката на украинския клон на " Амнести интернешънъл " (АИ) подаде оставка, като съобщи, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ против публикуването на отчет, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни жители на съветски офанзиви, защото са се разположили в обитаеми места, заяви Асошиейтед прес.

Вчера вечерта във Facebook Оксана Покалчук упрекна някогашния си шеф, че не е взел поради военните действителности в Украйна и опасенията на локалните чиновници, които са упорствали отчетът на АИ да бъде модифициран.

Докладът, оповестен в четвъртък, провокира гневни осъждания от страна на висши украински чиновници и рецензии от страна на западни дипломати, които упрекнаха създателите в неразбираеми изказвания, които като че ли приравняват отбранителните дейности на украинската войска с тактиката на нахлуващите руснаци.

" Болезнено е да призная, само че аз и управлението на " Амнести интернешънъл " се разделихме във връзка с полезностите ", написа Покалчук. " Вярвам, че всяка работа, осъществявана за богатството на обществото, би трябвало да регистрира локалния подтекст и да обмисля следствията. "

Покалчук съобщи, че нейният офис е изискал от управлението на организацията да даде на украинското министерство на защитата задоволително време да отговори на констатациите в отчета, и съобщи, че в случай че АИ не го направи, това ще подкрепи напъните на Кремъл за дезинформация и агитация.

" Убедена съм, че нашите изследвания би трябвало да се вършат задълбочено, като се имат поради хората, чийто живот постоянно зависи директно от думите и дейностите на интернационалните организации ", сподели тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на отчета, генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар съобщи, че организацията е " документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони ".

" Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да съблюдават интернационалното филантропично право ", съобщи тя в четвъртък.

Говорителят на съветското външно министерство цитира изказванията на " Амнести интернешънъл " като доказателство, че Украйна употребява цивилни жители като жив щит.

ТАСС добави, че АИ на 29 юли е изпратила до държавното управление на Украйна писмо, в което осведоми за своите заключения. " В това писмо ние изброихме голям брой градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите дейности, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, в това число учебни заведения и лечебни заведения, в които – както удостовери АИ – са били ситуирани украински бойци ".

Множество западни учени в региона на интернационалното и военното право излязоха в обществените мрежи, с цел да отхвърлят изказванието на АИ за човешки щит. Те обявиха, че отчетът съдържа неприятни формулировки, които размиват правните разлики и подценяват бойните условия в Украйна, показва АП.

Украинските водачи, в това число президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на защитата, осъдиха остро отчета, който съгласно тях не дава картината за съветските бомбардировки на обитаемоте места и документираните набези против цивилни жители.

Каламар разгласява в петък известие в Туитър, в което отбрани работата на организацията и се прицели в нейните критици.

" Украински и съветски тълпи и тролове в обществените мрежи: през днешния ден всички те нападат следствията на Амнести. Това се назовава военна агитация, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени обстоятелствата ", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба разгласява ядосан отговор на Каламар, в който упрекна организацията ѝ във " подправен неутралитет " и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и оказва помощ на Кремъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР