Шефката на НАП Галя Димитрова, която в разгара на скандала

...
Шефката на НАП Галя Димитрова, която в разгара на скандала
Коментари Харесай

Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП

Шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която в разгара на абсурда с приключване на персонални данни бе в отпуск, в този момент се надява в скоро време връзките с данъчните организации на страните от Глобалния конгрес да бъдат възобновени, написа "Сега ".
Обменът на сензитивна данъчна информация сред българската приходна организация и данъчните служби на редица страни по света към момента не е възобновен. След пробива на осведомителните масиви на Национална агенция за приходите и приключването в интернет на данните на милиони компании и жители, измежду които има и чужденци, Белгия, Германия и Сингапур първи оповестиха, че приключват размяната на данни. България е част от интернационалната мрежа за автоматизиран продан на данъчна информация, основана да противодейства на укриването на бюджетни отговорности и на прането на пари - така наречен Глобален конгрес на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за бистрота.
"Този продан на данни е спрян с всички страни от Европейски Съюз и страните отвън Европейски Съюз в границите на Глобалния конгрес ", съобщи през вчерашния ден шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова пред краткотрайната парламентарна комисия, образувана да проверява аргументите за невижданата кражба на персонални данни. Димитрова уточни, че към този момент е имало инспекция от специалисти на Глобалния конгрес, които са дали своите рекомендации за премахване на слабостите в отбраната на осведомителните системи и Национална агенция за приходите сега ги извършва. В началото на 2020 година ще има втора инспекция, след което Димитрова чака автоматизираният продан на данъчна информация с останалите данъчни служби да бъде обновен. В Глобалния конгрес са включени над 120 страни.
Пред депутатите от краткотрайната анкетна комисия Димитрова регистрира какви механически и организационни ограничения са подхванати след приключването на персоналните данни на над 5 милиона данъкоплатци. "През последните два месеца Национална агенция за приходите неведнъж е била обект на хакерски офанзиви, даже в един ден са установени над 1000 опита, само че всички те са били сполучливо преодолени ", съобщи Галя Димитрова. Тя твърди, че нито една банка или компания за бързи заеми не се е оплакала за потърпевши от "НАПлийкс ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР