Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена

...
Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена
Коментари Харесай

Цацаров уволнил шефката на кабинета на Бойко Рашков за неправилно изплащане на възнаграждения

Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена Фичерова – Караиванова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ от ръководителят на комисията Сотир Цацаров през март предходната година след открит спор на ползи. Тя е взела участие по процедурата за личното си назначение.

Това оповестиха от комисията във връзка на голям брой журналистически запитвания. Ето и цялото известия:

На 20.03.2017 година госпожа Елена Фичерова - Караиванова е назначена на служба „ основен юрист “ в отдел „ Правен “ на дирекция „ Административноправно и осведомително обслужване “ в Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество, а два месеца по-късно е избрана от ръководителя на КОНПИ (Пламен Георгиев) да извършва по вътрешно съвместителство длъжността началник-отдел „ Човешки запаси “, до назначение на титуляр. На 23.08.2017 година тя е назначена за шеф на този отдел, след извършена конкурсна процедура. След вливането на КОНПИ в новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, Елена Фичерова - Караиванова е преназначена на същата служба в КПКОНПИ.

Със заповед на ръководителя на Комисията от 08.05.2018 година е разпоредено осъществяването на асортимент сред чиновници с управителни длъжности, за заемане на длъжността „ шеф на дирекция „ Координация, координиране и взаимоотношение “ /КСВ/. Заповедта е съгласувана и от госпожа Фичерова -Караиванова персонално, в качеството й на началник-отдел „ Човешки запаси “. В рамките на същия работен ден /08.05.2018 г./, са осъществени следните дейности:

- госпожа Фичерова - Караиванова е показала информация с имената на трима чиновници, които отговорят на изискванията за заемане на длъжността. Един от тези трима чиновници е самата тя;

- специалистите в ръководения от нея отдел „ Човешки запаси “ са изготвили писмо-предложение от името на ръководителя на КПКОНПИ до тримата кандидати;

- госпожа Фичерова - Караиванова е дала единодушие да бъде преназначена за шеф на дирекцията и на същата е е препоръчано да заеме длъжността;

- издадена е заповед от ръководителя Пламен Георгиев за назначение и е връчена длъжностната характеристика;

- нараснал е и размерът на месечното й заплащане.

Още на идващия ден – 09.05.2018 година, госпожа Фичерова - Караиванова е подала заявление да бъде възобновена на длъжността като началник-отдел „ Човешки запаси “. Молбата й е задоволена, а заплатата й остава същата, като за по-високата служба „ шеф на КСВ “. На процедура, еднодневното „ престояване “ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската служба е било осъществено единствено за основаване на съображение за увеличение на трудовото й заплащане. През м. август 2019 и февруари 2020 година самостоятелното месечно заплащане на Фичерова е увеличено.

На 28.02.2020 година, след осъществена инспекция – разбор на ръководството на човешките запаси в Комисията, ръководителят на Главния инспекторат към Министерски съвет осведоми с писмо ръководителя на КПКОНПИ, че съществуват данни за възможен спор на ползи на Елена Фичерова - Караиванова. На 04.03.2020 година е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против госпожа Фичерова – Караиванова. На 10.03.2020 година са й предоставени за запознаване всички материали по производството за определяне на спор на ползи. В интервала м. ноември 2020 година – януари 2021 година тя неколкократно отклонява писмените и устни предложения да се яви на чуване пред непрекъснатата комисия, избрана със заповед на ръководителя на КПКОНПИ. През януари 2021 година поканата й е връчена персонално. На 29.01.2021 година е изслушана в наличието на неин юрист. Представени са им данни, че производството се води за това, че тя персонално, като шеф отдел „ Човешки запаси “, е взела участие в процедурата по личното си назначение за шеф. Със Заповед № РД 10-04/26.03.2021 година на ръководителя на КПКОНПИ е открит спор на ползи във връзка с госпожа Фичерова - Караиванова за това, че тя е взела участие в процедурата за личното си назначение за шеф на дирекция КСВ. Наложени са й и финансови наказания.

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 г.от заеманата от нея служба началник-отдел „ Човешки запаси “ в дирекция „ Административно-правно и осведомително обслужване “ (АПИО) на КПКОНПИ. Основанията за налагане на наказването са открити нарушавания за погрешно погашение на хонорари по осъществяване на план „ Повишаване на експертния потенциал на КПКОНПИ за дейно и професионално правене на оценка и разбор на съвкупности от парично оценими права и отговорности “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, на който госпожа Фичерова - Караиванова е била избрана за началник на 26.08.2018 година Установеното нарушаване касае одобряване на документи от госпожа Фичерова – Караиванова, водещи до погашение на спомагателни хонорари на екипа по плана (включително и на самата нея), без същите да са утвърдени от ръководителя на КПКОНПИ, каквито са условията на Вътрешните правила при осъществяване на планове по линия на Европейските структурни и капиталови фондове. Така одобрените директно от нея документи са били показани за заплащане пред финансовата дирекция в Комисията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия госпожа Фичерова – Караиванова е декларирала, че „ изобщо не се сещам да има наредба, която да ме задължава да представям протокола на органа по назначението “.

Към сегашния миг заповедта за дисциплинарно уволняване, както и тази за определяне на спор на ползи, са предмет на правосъдно оборване от Елена Фичерова - Караиванова, като и за двете не е налице влезнал в действие финален правосъден акт.

Информацията е съгласно данните в служебното досие на Елена Фичерова – Караиванова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР