Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди

...
Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди
Коментари Харесай

Обявиха нови мерки за обезщетенията заради извънредното положение, промениха и глобите

Шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова разгласи преди минути нови ограничения за финансови компенсации на пострадалите от Извънредното състояние.

Това, което ще бъде включено към системата 60-40 е страната да поеме с изключение на тези 60% на служителя и обществените осигуровки, дължими от работодателя.
"Смятам, че при тази обстановка може да поемем този спомагателен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това доста усъвършенства мярката и дава опция на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението ", посочи тя.
На изключително съвещание през днешния ден от Бюджетната комисия са били признати и други ограничения.

"Три следващи месеци всички, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще могат да получат безлихмен заем от 1500, като срокът на погасяване е минимум три години.

Пакетът включва и финансиране на дребни предприятия до 100 хиляди лв. още веднъж с гратисен интервал от пет години и срощ на възнаграждение 10 години, което ще даде опция на дребните предприятия да възстановят активността си.

Предвидихме и още една опция, която би подкрепила и селското стопанство. За периода на изключителното състояние хора, които са на борсата да могат да работят по трудови контракти при селскостопанските производители без да губят своите компенсации от фонд "Безработица ".

Така те ще имат спомагателни приходи.

Глобите ще се редуцират.

Предложението беше признато, като това ще се отнася до другите ограничения, отвън нарушаването на мярката за карантина, тя ще си остане 5000.

Но една разходка в парка да вземем за пример, ще коства 300, при наново - 1000. Това са предложенията, които бяха направени.

Освен това приехме и текст, който дава опция на всички държавни органи да освободят от наеми или такси за прилагане като тротоарно право или пазарище своите наематели за изключителното състояние ", добави още Менда Стоянова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР