Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се появив първото си видеообръщение

...
Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се появив първото си видеообръщение
Коментари Харесай

Пригожин в Африка: Правим Русия още по-велика, а Африка по-свободна

Шефът на " Вагнер " Евгений Пригожин се появив първото си видеообръщение след несполучливия си протест в Русия, което подсказва, че е в Африка, заяви Би Би Си.

Във видеото, оповестено в каналите на Telegram, свързани с наемническата група " Вагнер ", Пригожин е в бойно снаряжение и споделя, че групата прави Африка " по-свободна ".

Смята се, че " Вагнер " разполага с хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес ползи.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, в това число Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни организации и Организация на обединените нации ги упрекват в осъществяване на военни закононарушения.

Миналия месец Обединеното кралство наложи наказания на двамата ръководители на интервенциите на " Вагнер " в ЦАР, като ги упрекна в изтезания и убийства на цивилни.

Съединени американски щати упрекват бойците на Вагнер и в обогатяване посредством противозаконни покупко-продажби със злато на континента.

Във видеото Пригожин споделя, че Вагнер изследва потребни изкопаеми, както и се бори с ислямистки бойци и други нарушители.

" Ние работим. Температурата е +50 - всичко е както ни харесва. ЧВК " Вагнер " организира разследващи и издирвателни акции, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна ", чува се по какъв начин Пригожин споделя.

" Справедливост и щастиеза африканския народ, ние трансформираме живота в призрачен сън за ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал Кайда и други бандити ".

Той споделя, че Вагнер набира хора и групата " ще продължи да извършва поставените задания - дадохме обещания, че ще успеем ".

Пригожин е сниман в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия предишния месец да се ръкува с дипломат Фреди Мапука, консултант на президента на ЦАР.
Той не се появява в общественото пространство, откогато оглави краткотрайния си протест през юни, който продължи единствено 24 часа.

Около 5000 бойци на Вагнер завзеха контрола над южния съветски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с оповестената цел да отстранят военното управление.

Пригожин обаче спря настъплението след договаряния с Кремъл, в които посредничи беларуският водач Александър Лукашенко.

В рамките на съглашението за преустановяване на протеста обвиняванията против Пригожин са свалени и му е препоръчано да се реалокира в Беларус.

Между " Вагнер " и съветското министерство на защитата имаше доста обществени пререкания по отношение на воденето на войната. Пригожин неколкократно упреква министерството, че не е снабдило групата му с муниции.

Пригожин споделя, че е основал групата " Вагнер " през 2014 година Богат предприемач с престъпно досие, Пригожин е прочут като " готвача на Путин ", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 година Вагнер стартира да поддържа проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се счита, че е оказал помощ на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна Вагнер разполагаше с към 5000 бойци - най-вече ветерани от елитните полкове и специфичните сили на Русия.

През юни предходната година обаче Пригожин съобщи, че от началото на войната в Украйна броят ѝ е повишен до 25 000 бойци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР